<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

11,7 százalékkal lett alacsonyabb a magyar építőipar novemberi teljesítménye egy évvel korábbival összevetve. Így az éves összevetésben jelentkező két hónapos emelkedő széria egy elég csúnya beszakadással ért véget.

Ugyanakkor a KSH is kiemeli csütörtökön megjelent közleményében, hogy a visszaesés mértékében jelentős szerepet játszik a 2011 novemberi magas bázis, hiszen az akkori havi teljesítmény kiemelkedő volt.

Bár a jelentős éves visszaesésben kétségtelen a magas bázis hatása is, ha azonban 2012 októberhez viszonyítjuk a teljesítményt, az is szignifikáns visszaesést mutat 3,7 százalékkal. Ráadásul havi összevetésben a szezonálisan kiigazított adatok alapján már október is 3 százalékos mínuszt mutatott szeptemberhez képest.

Ágazatok

2012 tizenegyedik havában mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 16,8, az egyéb építményeké – a 2011. novemberi növekedés után – 7,2 százalékkal csökkent. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 0,7, az egyéb építményeké 2,4 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – jelentősen, 17,9 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények ágazat termelése 1,6 százalékkal mérséklődött. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 15,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos időszakában.

És még a szerződésállomány is durván visszaesett novemberben

A 2012 novemberében kötött új szerződések volumene 18,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel azelőttinél. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene a 2011. novemberihez viszonyítva 8,5 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké egynegyedével csökkent, elsősorban az egy évvel korában kötött nagyértékű szerződések miatti magas bázis következtében.

Az építőipari vállalkozások 2012. november végi szerződésállományának volumene 12,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 24,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 32,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

mfor.hu