Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Lengyelország mellett elsősorban Németország gázellátását fenyegeti egy friss lengyel-orosz vita. Az orosz állami tulajdonú Gazprom jelenleg "szünetelteti az együttműködést" lengyelországi partnerével, mivel nem tudnak megegyezni a tulajdonviszonyokon és a tranzitdíjon.

A Németországba szállító Jamal gázvezeték lengyelországi szakaszának tulajdonosa a Gazprom és a lengyel PGNiG közös vállalata, az EuRoPol Gaz nevű cég. A társaságban egy 1993-as szerződés szerint 48-48 százaléka van a két vállalatnak. A fennmaradó négy százalék egy kis lengyel kereskedőcég, a Gas-Trading kezében van, de ez utóbbiban részvényes a PGNiG.

A Gazprom egy ideje nagyobb részesedést kérne a vegyes vállalkozásban, sőt azt is jelezte, hogy csökkentené a tranzitdíjat. A lengyel vállalat egyik követelésnek sem kíván eleget tenni. Sajtójelentések szerint jelenleg szünetel a Gazprom és a PGNiG együttműködése.

A vita gyakorlatilag megbéníthatja a vegyes vállalkozás, az EuRoPol Gaz tevékenységét és magát a gázszállításokat is fenyegeti. A gáz a Jamal nevű vezetéken jut el Szibériából Lengyelországba, majd tovább Németországba. A Jamalon évente harminc milliárd köbméternyi orosz gáz halad Lengyelországon át.

2005 végén és 2006 elején az orosz-ukrán gázárvita miatt már egyszer veszélybe került Európa gázellátása, akkor ugyanis az orosz fél jó időre elzárta a csapokat.

A közelmúltban Fehéroroszországgal vesztek össze az orosz energiaszállítók, aminek következtében elzárták a Barátság kőolajvezetéket. Magyarországon az ellátási problémák megelőzése érdekében meg kellett csapolni a tartalék olajat is.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.