<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kijelölték a Török Áramlat nevű gázvezeték útvonalát - közölte a Gazprom azt követően, hogy Alekszej Miller, az orosz állami energetikai cég vezérigazgatója kedden Ankarában tárgyalt.

A Törökországba tartó gázvezeték 660 kilométer hosszan - a tavaly december elején leállított, eredetileg Bulgária felé tervezett - Déli Áramlat vezeték nyomvonalán halad, majd 250 kilométer hosszúságban az új nyomvonalon, Törökország európai része felé vezet - írták az MTI-hez is eljuttatott sajtóközleményben.

A korábbi tervek szerint a Déli Áramlat gázvezetéket előbb a Fekete-tenger alatt, az oroszországi Anapától építették volna meg Bulgáriáig, majd a szárazföldi szakasz Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián át vezetetett volna Ausztriáig. Alekszej Miller Ankarában Taner Yildiz török energiaügyi és természeti források miniszterrel tárgyalt a Török Áramlat megvalósításáról. A Gazprom vezérigazgatója és a miniszter a műszaki-gazdasági megvalósíthatósági tanulmányok előzetes eredményét megismerve döntött a vezeték útvonaláról.

Az orosz állami energetikai cég közölte, hogy az új török tengerparti szakasz tervezési és felmérési munkálataira megbízást ad, és már szerdán elküldik az erre vonatkozó jegyzéket. A Fekete-tenger alatti szakaszt a Gazprom ugyanakkor maga valósítja meg. Török területen a gázszállító kapacitásokat közösen hozzák létre.

Ankara a Botas állami tulajdonú török kőolaj- és földgázvállalatot jelölte ki a beruházás megvalósítására, az abban való részvétel arányát később határozzák meg. A Gazprom és a Botas egy héten belül elkészíti a végrehajtási menetrendet.

Alekszej Miller Ankarában elmondta: az idén, a második negyedévben szeretnék aláírni a kormányközi megállapodást a gázvezeték megvalósításáról. A vezeték első ágán át továbbítani tervezett 15,75 milliárd köbmétert a török piacra fogják szállítani. A Gazprom vezérigazgatója azt mondta, hogy a Fekete-tenger partján elterülő Anapánál lévő (Russzkaja nevű) kompresszorállomás és a tenger alatti nyomvonal többségének készültségi állapota alapján a 2016 végi tervezett határidő teljesen reális.

Törökország a Gazprom második legnagyobb piaca Németország után. Az orosz állami cég tavaly 27,4 milliárd köbméter földgázt szállított Törökországba a Kék Áramlaton és a transzbalkáni csővezetéken.

A Gazrom tavaly december 1-jén írta alá a szándéknyilatkozatot a Botasszal a gázvezeték megépítéséről. Az éves szinten 63 milliárd köbméter orosz földgázból 50 milliárd köbmétert egy, a török-görög határra tervezett új gázelosztó központba juttatnak el, ahonnan Moszkva ajánlata szerint az európai országok továbbvihetik az energiahordozót. Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly december 2-án Ankarában jelentette be hogy Oroszország nem építi meg az Ukrajnát elkerülő Déli Áramlat gázvezetéket, miután az Európai Unió akadályt gördített a projekt elé.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.