<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A világ első "önműködő termőföldjén" drónok, könnyített traktorok és aratógépek dolgoztak.

Sikeresen vizsgázott Nagy-Britanniában a világ első "önműködő termőföldje", amelyen kizárólag gépek végzik munkát, a vetéstől egészen a betakarításig.

a Hands Free Hectare vezető nélküli traktorja

A shropshire-i Harper Adams Egyetem és a Yorkshire székhelyű Precision Decisions nevű mezőgazdasági vállalkozás együttműködésével megvalósult projektet részben a brit kormány szárnyai alá tartozó Innovate UK finanszírozta. A Hands Free Hectare elnevezésű kezdeményezés célja az volt, hogy kizárólag önműködő járművek és drónok - pilóta nélküli repülők - használatával vessenek be, gondozzanak és végezzék el a betakarítást egy termőföldön.

"Ezzel a módszerrel 4,5 tonnányi tavaszi árpánk lett betakarításkor, ami valamivel kevesebb az előzetesen becsült 5 tonnánál. Mindez ugyanakkor jól bizonyítja, hogy egy egész termesztési ciklus lebonyolítható anélkül, hogy az embernek közvetlenül ki kelljen mennie a földre dolgozni"

- mondta az Innovate UK egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a világelső projektben közreműködő csapat most egy téli növénnyel készül megismételni a tesztet.

A munkálatokat egy sor különböző gép végezte. Egy könnyűsúlyú traktor felelt a permetezésért és a talaj kezeléséért. A betakarítást egy aratógép végezte. A termőföldről drónok készítettek légifelvételeket, talajszinten pedig egy apró jármű videózott és gyűjtötte be a mintákat. A szakemberek egyébként azért dolgoztak apró gépekkel, hogy ne tegyenek kárt a talajban, növeljék a pontosságot és óvják a növények egészségét.

A birtokon robotoló robotok mellett azt viszont már egy mezőgazdasági szakember döntötte el a beérkezett adatok alapján, hogy hol és milyen vegyszereket kell alkalmazni, valamint, hogy mikor kell megkezdeni a betakarítást.

Az Innovate UK szerint a módszer révén a gazdák a jövőben apró, önműködő járművek és egyéb gépek egész flottáját üzemeltethetik a földjeinek. A projekt összköltsége valamivel kevesebb mint 268 ezer dollárt (71 millió forint) volt.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.