3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A választási kampány finisében elfogadható hévvel és pártos elfogultsággal mondta el megnyitó beszédét Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Gödön kedden megkezdődött XI. Vezérigazgató Találkozón. Az eseményről az mfor.hu folyamatosan tudósít.

Kóka a Vezérigazgató Találkozón

Kóka szerint érdemi esélye van annak, hogy a jelenlegi koalíció folytatja majd a kormányzást a választások után. Emiatt arról szólt az üzleti élet vezetőit képviselő hallgatóságának, hogy mire kell majd koncentrálnia az első hónapokban az új szocialista-liberális kabinetnek.

A miniszter az első és legfontosabb teendőnek az állam pénzügyeinek rendbetételét nevezte. A politika, az államigazgatás lemaradt az üzleti élethez képest, s nem is érti azokat az eszközöket, amelyeket az üzleti világban nap mint nap sikerrel alkalmaznak, tette hozzá.

"Amikor másfél évvel ezelőtt az önök soraiból kikerülve miniszter lettem, elmondtam: az üzleti életben megtanultam, mik a hatékony államigazgatás összetevői. Ezek a mérhetőség, a számonkérhetőség, az átláthatóság, az elszámoltathatóság, a motiváció, a minőség és a minőségbiztosítás. Fontos, hogy váljon el a sikeres a sikertelentől. Azt tapasztaltam, ahogy ezeket a szavakat soroltam, úgy lettek egyre ijedtebbek az államigazgatás dolgozói" - fejtegette.

Nem hatékony a közigazgatás

Úgy véli: az államigazgatás szervezésének minősége nem elsősorban technológiai, hanem kulturális kérdés. "A politika és a közigazgatás javarészt nem is érdekelt abban, hogy az üzletéhez hasonló hatékonyságot hozzon be" - mondta.

Ma a közigazgatás évente 1800, vagyis naponta körülbelül 5 milliárd forintba kerül. "A hatékonyság hiánya, a pazarlás és az alulfinanszírozottság egyszerre van jelen. Rossz minőségű szolgáltatásokat kínálunk nagyon sok pénzből" - tette hozzá. Kóka szerint 10 százalékot nagyobb erőfeszítés nélkül is meg lehetne takarítani. Ez összesen 180 milliárd forint, azaz a magyar nemzeti össztermék 0,8-0,9 százaléka.

Az egészségügyben is legyen verseny

Az egészségügyben 100-200 milliárd forint közötti összeg tűnik el a rendszer eresztékeiben - állította a miniszter. Ha ehhez hozzáadjuk a hálapénz 200-300 milliárd forintnyi összegét, akkor már egy akkora pénzmennyiséget kapunk, amit ha sikerülne kifehéríteni, transzparens csatornákba terelni, meg is lenne a működtetés forrása. Szerinte érdektelen, kinek a tulajdonában vannak a kórházak. A lényeg, hogy ebben a szférában is megvalósulhasson a verseny.

Beszédének végén Kóka az adórendszer egyszerűsítése, az egykulcsos szisztéma megvalósítása mellett szállt síkra. Hangsúlyozta továbbá - az általa gyakorta emlegetett ír példára hivatkozva -, hogy fokozni kell a politika konszenzusképességét. Tehát az egymással politikailag szemben álló erőknek egyet kell érteniük a gazdaság főbb stratégiai elemeit illetően.

Igazi sikertörténetet jósol

Ha sikerül a kormány és ellenzék közötti vastag falat áttörni egy gazdaságpolitikai megállapodással, akkor Magyarországnak nyert ügye van. "Ebben az esetben a XXI. század igazi sikertörténete lehetünk" - jelentette ki.

Hozzátette: a növekedésben, foglalkoztatási képességben és innovációban hazánk megelőzheti az öreg Európa legtöbb országát. S akkor kimondható - átfogalmazva az ellenzék pesszimista választási szlogenjét -, hogy "ma rosszabbul élünk, mint négy év múlva" - zárta beszédét a miniszter.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!