4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jó úton halad a gazdaság annak érdekében, hogy 3-4 éven belül Magyarország újból a régió legversenyképesebb országa lehessen - erről beszélt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az MGYOSZ csúcstalálkozóján csütörtökön. Széles Gábor nagyvállalkozó az eseményen három projekt kiemelt kezelésére kérte a minisztert, tudósít az mfor.hu.

Együtt könnyebb lenne, mint egymás ellen (mfor.hu montázs)

"A pannon puma még él, dagadnak izmai, de sajnos állandó útitársául szegődött a hun hiéna" - indította előadását Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) csúcstalálkozóján. A pannon puma, mint említette a dinamikusan növekvő gazdaságunkat jelképezi, amely még a jelenlegi mostoha körülmények között is képes az EU átlagát meghaladó mértékben bővülni.

A gazdasági miniszter szerint pozitív, hogy a kis és közepes vállalkozások több százmilliárd forinttal tudták hitelfelvevő képességüket emelni. Továbbá az is kedvező, hogy ország által lebonyolított export tevékenység meghaladja az importot.

Lehetnénk jobbak is

"A gazdaság peremfeltételei lehetnének jobbak" - ismerte el Kóka János. Előrelépésre lenne szükség számos az ország versenyképességét meghatározó kérdésben, illetve az adópolitikában. Említette, hogy minden törekvésük ellenére a jelenlegi körülmények nem teszik lehetővé a közeljövőben az adók csökkentését.

A politikus szerint az elmúlt 8 év rossz döntései terelték tévútra a gazdaságot azáltal, hogy túlterhelték a költségvetést és vállalhatatlan mértékben növelték a szociális kiadásokat. Szükségesnek tartja az állam finanszírozhatatlan feladatainak fokozatos leépítését, a kedvezményektől elesettek körét pedig a gazdaság támogatásán keresztül erősítené.

A brit miniszterelnök szelleme

Beszédében a mindenható állam eszméjével 30 évvel ezelőtt szakító és az országa előrejutását a magángazdaságra bízó Margaret Thatcher első brit női miniszterelnök példáját idézte fel. Ezt a világon azóta már Új Zélandon keresztül számos országban alkalmazott modellt kell követnie Magyarországnak is a felzárkózás érdekében - vélte.

"Van autópályánk, magasan kvalifikált munkaerővel rendelkezünk és a jogszabályi környezetünk is befogadó a külföldi cégekkel szemben" - érvelt a miniszter, miért érdemes a nemzetközi tőkének hazánkba települni. Országunk szerinte 2009-ig visszatérhet a konvergencia pályájára, ha az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is évente 1000 milliárd forintot képes ide vonzani az ország.

Ezen kívül alapvető fontosságú, hogy sor kerüljön a betervezett 1000 milliárd forintos megtakarításra az állami költségvetésben. A tervekhez elengedhetetlen az is, hogy a következő években az összesen 8000 milliárd forintnyi EU-forrásokból évente mintegy 1000 milliárdot le tudjunk hívni.

Amivel elégedett az MGYOSZ

Örvendetesnek nevezte Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke, hogy a hazai politikum szándékaiban visszaköszönnek Margaret Thatcher a konzervativizmust a nemzeti liberálizmussal ötvöző elvei. Egyetértett Kóka János azon megjegyzésével is, hogy a hazai gáz és villamos energia piac liberalizációjának a feltételeit meg kell teremteni a szolgáltatások színvonalának emelése érdekében. Az MGYOSZ meg van elégedve az ország export politikájával és a külföldi tőkéhez való viszonyulásával egyaránt.

Három pontra kellene koncentrálni

A Videotont, az Echo tévét és a Magyar Hírlapot is tulajdonló nagyvállalkozó azonban hiányolta a kormány összpontosítását bizonyos húzóágazatokra. Három ilyen területet nevezett meg az MGYOSZ elnöke, amelyeket már legalább 10 éve ajánlanak a döntéshozóknak. Az egyik a gyógy- és egészségturizmus, földrajzi adottságaink ugyanis lehetővé tennék, hogy kiaknázásukkal "a nyugati emberek zsebében" turkáljunk.

A másik két kiemelkedő terület a logisztikai centrummá válásunk folyamatának erősítése, amely mellett például az elhagyott katonai repülőtereink is szólnak. A szövetség szerint a harmadik legfontosabb küldetés a kkv-réteg felkarolása lenne.

Ami a cső végéből kikerül

A vállalkozói csúcstalálkozón jelen lévők közül egy felszólaló díjazta azt az optimizmust, amellyel a miniszter beszélt. Szerinte a befektetők döntéseinél, legalább ugyanolyan fontos az önmagunkba vetett hit, mint a kínált feltételek. Egy másik vállalkozó azt nehezményezte, hogy a tetszetős szavak után a "cső végéből" sokszor a felvázolt elveknek ellentmondó döntések kerülnek ki. Volt, aki az ország legfontosabb természeti adottságának, a "magyar agynak" vagyis a k+f tevékenységnek és az innovációnak az intenzívebb támogatását sürgette.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!