3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Néhány ezer embernél több nem hagyhatta el Magyarországot az EU-csatlakozás után új munkahely reményében, nyilatkozta Kóka János gazdasági miniszter a Münchner Merkurnak. A Menedzsment Fórum korábbi körképéből kiderült: bár a csatlakozás nyomán nőtt a külföldi munkavállalás iránt érdeklődők száma, azoknak csak töredéke ment ki valóban dolgozni.

"Nagy-Britanniába mintegy 300-400 ember ment, Svédországba 200. Összesen nem lehetnek többen néhány ezernél. Odahaza egész jól megy a sorunk, a magyarok egyáltalán nem akarják elhagyni országukat" - mondta a miniszter a csütörtökön megjelent interjúban. Kóka szerint akkor sem fog több magyar Németországba távozni, ha Berlin hat év múlva feloldja a bővítés után életbe léptetett munkavállalási korlátozásokat.

A miniszter szerint az európaiaknak fel kell ismerniük, hogy a keleti bővítés előnyökkel jár. Számos Magyarországra települt német cég esetében bebizonyosodott, hogy magyarországi jelenlétükkel Németországban munkahelyeket tarthatnak meg.

[ajanlo=101][igazitas=left/]"Nem kellene azon sírnunk, hogy már nem vagyunk a legolcsóbbak" - mondta, majd hozzátette: ehelyett arra kell törekedni, hogy a termelékenység szintje Magyarországon legyen a legmagasabb. Kóka szerint nem lehet megállítani azt a trendet, hogy a cégek - például hazánkból - a még olcsóbb Romániába vagy Ázsiába telepedjenek át. Léteznek azonban eszközök, amelyekkel ez ellen lehet hatni: több értéket kell teremteni, az innovációra, a kutatásra és a fejlesztésre kell összpontosítani. Románia egyébként EU-csatlakozásával el fogja veszíteni árelőnyét - idézi a minisztert az MTI.

A Menedzsment Fórum megkeresésére korábban a Foglalkoztatási Hivatal nem tudott pontos adatokkal szolgálni arra vonatkozóan, pontosan hány magyar dolgozik az EU-ban. Bár az információigény kétségkívül megnőtt a külföldi munkavállalás iránt, az érdeklődöknek csak töredéke megy ki valóban dolgozni. Egy friss Tárki felmérés szerint egyenesen csökkent a külföldre vágyók száma az ezredfordulóhoz képest.

A Grafton Recruitment tapasztalatai megegyeznek a felméréssel, ugyanis a náluk állást keresők 70 százaléka úgy nyilatkozik: hajlandó lenne külországban is dolgozni, amint azonban megvalósulna a dolog, a többség visszalép. "A legkézenfekvőbb ok a maradásra: a magyarok családcentrikusak, nem szívesen élnek távol sem a közeli, sem a távolabbi rokonságtól és barátoktól még néhány hónapra sem" - mondta el lapunknak korábban Horváth Viktor, a cég személyzeti tanácsadója.

Hasonlóan vélekedett kérdésünkre Buda Szabolcs, a Jobpilot internetes állásközvetítő portál ügyvezető igazgatója: "A csatlakozás idején nagyon megnőtt a külföldi állások iránti érdeklődés, ám rohamot nem érzékeltünk azóta sem".

A hazai munkaerő-közvetítők mindenesetre egyetértenek abban, hogy aki ki akart menni dolgozni, eddig is megtehette, hiszen a lehetőség megvolt, csak a bürokratikus procedúra volt lényegesen bonyolultabb. Ezért sem tapasztalható nagy változás a csatlakozás óta külföldre menők számában.

Bár számszerű adatok nincsenek, az érdeklődés azt mutatja, hogy Nagy-Britannia, Németország és Ausztria a legnépszerűbb a célországok körében.

Menedzsment Fórum/MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!