3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Kommerszant című orosz lap "A Surgutneftegazt nem engedik be a Molba" címmel közölt cikket csütörtökön arról, hogy a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma szerdán elsőfokú ítéletében elutasította az orosz konszern keresetét, amelyet a Mol ellen nyújtott be.

Az orosz cég azt kérte, hogy helyezzék hatályon kívül a Mol 2010. április 20-i igazgatósági határozatát, amelynek értelmében az 5 százaléknál nagyobb résszel bíró tulajdonosoknak fel kell fedniük tulajdonosi struktúrájukat.

A cikk megírta, hogy az ítélet értelmében a konszernt továbbra sem veszik fel a Mol tulajdonosainak jegyzékébe, és így nincs joga részt venni az idei közgyűlésen sem.

A lap ismertette a 21,2 százalékos részvénycsomag megvásárlásának történetét s az azóta bekövetkezett fejleményeket, majd rámutatott: a helyzetet nem sikerül megoldani a hatalom beavatkozásával sem.

"Igor Szecsin energetikai kérdésekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettes, aki a Kommerszant forrásai szerint a Mol-rész megvásárlásának legfőbb kurátora, 'nagyon szépnek' nevezte az üzletet, és hangsúlyozta, hogy a Surgutneftegaz nem szándékozik eladni pakettjét, függetlenül attól, hogy nem vehet részt a társaság döntéseiben" - írta a lap.

Rámutatott: forrásai tudnak róla, hogy "a rész megvásárlására vonatkozóan érkeztek ajánlatok a magyar kormány részéről, de az orosz fél ezeket nem vizsgálja".

Igor Szecsin szavai szerint Oroszország Magyarország és az Európai Unió vezetéséhez fordulhat annak érdekében, hogy a Surgutneftegaz gyakorolhassa részvényesi jogait - emlékeztetett a lap.

Szó szerint idézte Szecsint, aki kifejtette: "nem nyúlunk a Mol országunk területén lévő vagyontárgyaihoz - ilyenek is vannak -, és nagyon korrekt módon viselkedünk, magyar partnereinknek különféle megoldási variánsokat ajánlunk".

Felidézte a lap azt is, hogy Szecsin 2009. júniusában leszögezte: "feltétlenül támogatni fogjuk a Surgutneftegazt".

A lap kérdésére Alekszej Kokin, az Uralsib befektetési társaság elemzője úgy vélte, hogy a Surgutneftegaz számára egyetlen megoldás maradt: a pakett eladása. Kokin azt mondta, a pakett jelenleg 2,2 milliárd eurót ér, így az orosz társaság, amely 1,4 milliárdért vette azt, 800 millió eurós haszonra tehetne szert. Valerij Nyesztyerov, a Troika Dialog befektetési társaság szakértője rámutatott: a Molba való befektetés jövedelmező a Surgutneftegaz számára, de felhívta a figyelmet: a pakett megvásárlásával a Surgutneftegaz "esetleg nem csupán gazdasági, hanem politikai érdekből is cselekedhetett".

Az ügyben született budapesti ítéletről röviden beszámolt a Vedomosztyi című másik tekintélyes orosz üzleti lap is.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!