<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Akár 900 ezer forintos bírságot is kaphatnak azok a cégek, amelyek a cégadatok kötelező módosítására vonatkozó február 1-jei határidőn túl nyújtják be kérelmüket a cégbíróságokhoz - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Világgazdasággal.

A gazdasági napilap annak apropóján kereste meg a szaktárcát, hogy a Fővárosi Cégbíróság vezetője úgy nyilatkozott, miután sokan az utolsó percre hagyták az ügyintézést, a folyamatosan emelkedő számú kérelmek miatt akadozik a cégbíróság informatikai rendszere, így nem büntetik azonnal a későket. A fővárosban működő mintegy 250 ezer cég közül eddig a társaságok alig harmada tett eleget a kötelezettségének.

A február 1-jei határidőn túl benyújtott kérelmek esetén a cégbíróságnak nincs mérlegelési jogköre, a pénzbírság kiszabásától nem tekinthet el - közölte a tárca. Hozzátették, hogy az adatbejelentési határidő meghosszabbítása csak törvénymódosítással történhetne, de ilyen módosítás nem volt, és nincs is folyamatban.

A lap arra nem kapott választ a minisztériumtól, hogy a cégbíróságok mi alapján határozzák meg a büntetés mértékét. Egy szakértő szerint várhatóan az árbevétel számít majd a bírságoknál. A kötelező cégadat-módosítás illetékmentes, de csak ügyvédeken keresztül lehet megtenni. Az ügyvédek díja 6900 és 60 ezer forint között mozog - írja pénteki számában a Világgazdaság.

MTI