2017. március 27. 12:25

Kiterjesztené az angol nyelvi szintfelmérőre kötelezett bevándorlók körét a Brit Kormány illetékes szerve. A munkavállalói vízum megszerzéséhez már korábban is több kategóriában előírás volt a megfelelő szintű, minőségbiztosított angol nyelvi szintfelmérő tesztek (SELT) sikeres teljesítése, a kötelezettek köre azonban hamarosan tovább bővül majd.

Nagy port kavart és további vitákat eredményezhet a Brit Kormány indítványa az Egyesült Királyság területére érkező bevándorlók részére kötelezően előírt angol nyelvi szintfelmérő kiterjesztéséről.

A vízum kérelmezéséhez több kategóriában is kötelező előírásként szerepelt a nyelvi teszt elvégzése, ide tartozik például a szellemi munkavállalói vagy az egyetemi hallgatói vízum, de 2016 óta már a taxisofőr engedélyek megújításához is igazolni szükséges a megfelelő szintű angol nyelvtudást.

A családegyesítési vízumok helyzetének és hátterének átvizsgálása során a Bevándorlási Tanácsadó Bizottság szerint a „Tier 2” kategóriás családok 96 százalékában legalább egy fő diplomával rendelkezik.

A beszámolókból az a következtetés vonható le, hogy a családegyesítési vízumra vonatkozó szigorítások eredményeként magasan képzett bevándorlók dönthetnek majd úgy, hogy nem az Egyesült Királyság területén folytatják tovább karrierjüket.

„A Brexit hatásai a szabad munkaerőáramlás szabályozására ugyan még nem teljesen tisztázottak, de egyre inkább úgy látszik, hogy a közeljövőben az Egyesült Királyságban való munkavállalás, és átfogóan a betelepülés jóval komolyabb felkészültséget igényel majd, mint korábban bármikor” – mutat rá Bánki Orsolya, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

mfor.hu