TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Elképzelhető, hogy fennakadások keletkeznek a norvég áramszolgáltatásban miután a vizierőműveket tápláló tározók vízszintje sohasem látott alacsony szintre süllyedt - mondta a norvég vízerőforrás és energiaügyi hivatal (NEV) vezetője pénteken.

Mint azt Agnar Aas a Reutersnek elmondta, csak akkor tudják fenntartani a jelenlegi termelési szintet, ha semmilyen technikai hiba nem keletkezik a külföldi energiabehozatal infrastruktúrájában. Norvégia elektromos áramfelhasználásának szinte teljes egészét vizierőművekkel termeli.

A norvég víztározók vízszintje a teljes kapacitás 20,6 százalékán áll az az évnek ebben a szakában szokásos 44,3 százalékos átlaghoz képest. Svédországban is a sok évi átlag 34,9 százaléknál 20 százalékponttal alacsonyabb a tartalék.

A hálózatot üzemelő hatóság korábban azt jósolta, hogy 20 százalék eséllyel kell majd korlátozni a nagyfogyasztók energiafelhasználását. Több norvég gázfeldolgozó üzem is szünetelteti működését, és most az olyan nagyobb felhasználók, mint az alumíniumtermelő Norsk Hydrot is az átmeneti bezárás fenyegeti.

A norvég vizienergia termelést  az elmúlt két évben a kevés csapadék és a szokatlanul hideg telek is sújtották. Fokozza a nehézséget, hogy az elmúlt években megnövekedett kereslethez nem párosultak újabb beruházások - véli Aas.

Aas szerint legutóbb 2003-ban, amikor hasonlóan alacsony vízszinteket mértek, két-három évbe telt, mire teljesen feltöltötték a tározókat. A kritikus időszak május lesz, amikor a hegyekben elkezd olvadni a hó: ha enyhe és esős idő lesz, akkor nem csökken annyira a vízszint, de, ha hideg lesz, és csak néhány héttel később jön a felmelegedés, az már komoly problémákat okozhat" - tette hozzá.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.