2002. július 1. 10:22

Lassabb növekedésre számítanak a cégvezetők májushoz képest, a Beszerzés Menedzser Index értéke ugyanis júniusban hó/hó alapon 2,1 százalékponttal, 54,8-ra csökkent - közölte Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) júniusi értéke 54,8. Az index kisebb növekedést jelez, mint egy hónappal korábban. Értéke 2,1 százalékponttal kisebb, mint májusban volt. A 2001-es júniusi indexértékkel összehasonlítva (54,5) az index az előző hónaphoz hasonlóan, nagyobb növekedést mutat, mint egy évvel korábban, és megközelíti az előző három év azonos időszaki értékeinek átlagát (55,0) is. A 2002-es év második negyedéves átlagos teljesítménye (55,2) jobb volt, mint az előző évben (54,6), és az idei év május-júniusi időszakának növekedése is nagyobb, mint tavaly. Mindezek ellenére a feldolgozóipari aktivitás idei eltelt első félévére még mindig kisebb ütemű növekedés jellemző, mint azt az előző két évében tapasztaltuk. Az idei első féléves átlagos BMI érték azonos az 1999. év első féléves indexértékével (53,4). Az első féléves indexértékeket összehasonlítva megállapítható, hogy az elmúlt két év első felében az árindex jelezte a legnagyobb növekedést. A 2002. év teljesítményére vonatkozóan bizakodásra adhat okot, hogy az év eddig eltelt időszakában a legnagyobb átlagos növekedést mutató index a rendelési index (57,1), amit a termelési index követ (55,1), és az árindex növekedése csak a harmadik (54,1) a sorban. Az első féléves adatok tehát megerősítik azt, hogy a feldolgozóipar előző évekhez viszonyított lemaradása tovább mérséklődhet ebben az évben.

A termelési index értéke 59,5 ami 1,4 százalékponttal kisebb, mint a májusi index volt. Az indexérték nagyobb növekedést mutat, mint egy évvel korábban (58,5), viszont elmarad az előző három év azonos időszakainak átlagos értékétől (60,7). A rendelési index értéke kisebb növekedést mutat, mint egy hónappal korábban. Értéke: 59,5, ami nagyobb, mint a tavaly júniusi (57,0), és meghaladja az előző három év azonos időszaki indexértékek átlagát is (58,6). A válaszadó vállalatok 37 százaléka esetében továbbra is nőttek az új megrendelések, 18 százalék jelezte ugyanennek a csökkenését. A beszerzési árak indexe (54,5) kisebb növekedést jelez az előző hónaphoz képest. Az első féléves átlagos árnövekedés továbbra is jelentősen elmarad az előző években tapasztalttól; 2000-ben 69,5, 2001-ben pedig 60,2 az első féléves átlagos árnövekedés. A múlt havi növekedés után ismét csökkenést mutat a késztermékkészletek indexe (48,5). Kedvező a késztermékkészlet csökkenés az előző évek azonos időszakainak viszonylatában (előző három év azonos időszakainak átlaga: 53,7), és az első féléves átlagos készletváltozás is kisebb az idén (49,5), mint az előző három évben volt.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.