2011. május 27. 14:16

Lassulhat a kínai autópiac növekedése, a robbanásszerű fejlődés évei után 10 százaléknál kisebb ütemű bővülés következhet a világon a legtöbb új gépkocsit felszívó piacon - véli a SAIC Motor Corp. (SAIC), a legnagyobb kínai autógyártó társaság.

A cég pénteken bemutatott előrejelzése szerint az idén 19,7 millió új autót adhatnak el az ázsiai országban. Ez 7,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 2010-ben még közel egyharmadával nőtt a gépjárműpiac.

A társaság szerint a növekedést serkentő pozitív környezet semlegessé vált, és nagy az esélye annak, hogy negatív lesz. A kormány visszavonta az autóvásárlást támogató adókedvezményeket, az inflációs nyomás viszonylag nagy, a fogyasztói bizalom gyengül, az olaj ára emelkedik, a Japánban történt természeti katasztrófa miatt pedig felborult a gyártás rendje - sorolta a növekedést hátráltató tényezőket Csen Hong (Chen Hong), a SAIC elnöke a társaság részvényeseinek közgyűlésén.

Kína 2009-ben és 2010-ben is a legnagyobb autópiac volt a világon. Tavaly 13,8 millió új személyautó talált gazdára, a teherjárművekkel és buszokkal együtt pedig 18,1 millió gépjármű, ami 32,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A SAIC - teljes nevén a Shanghai Automotive Industry Corporation - a Volkswagen és a General Motors kínai partnere, az ázsiai országban mindkét világcég a sanghaji központú vállalattal közösen gyárt autókat. A cég a határokon túl is aktív, nagy-Britanniában áprilisban kezdte meg az MG6 modell sorozatgyártását, így a SAIC az első kínai cég, amely külföldön is gyárt autókat.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.