3p

Az olasz Enel energiaipari konszern a cseh bejegyzésű Energetikai és Ipari Holding (Energeticky a priemyselny holding, EPH) társaságot választotta ki a Szlovák Villamos Művek (Slovenske elektrarne, SE) vállalatban tartott részesedésének az eladásáról folytatandó exkluzív tárgyalásokra.

"A hírt meg tudom erősíteni, de további részleteket nem áll módomban közölni" - válaszolta a szlovák TASR hírügynökség megkeresésére Daniel Castvaj, az EPH marketing és kommunikációs igazgatója.

Az Enel az SE részvényeinek 66 százalékával rendelkezik. A termelési kapacitása alapján második legnagyobb európai áramszolgáltató vállalat, az olasz Enel vezérigazgatója Francesco Starace 5 milliárd eurós eszközértékesítési programmal kíván forrásokat teremteni a megújítható energiahordozók és az áramelosztó üzletág súlyának növeléséhez a konszern profiljában. Az SE eladása is ennek a forrásteremtő programnak a része.

Nem tudni, hogy mekkora pakettről van szó

A hétfői értesülésekből nem derült ki, hogy az értékesítési tárgyalások az Enel birtokában lévő teljes részvénypakettről szólnak-e vagy sem. Francesco Starace mindenesetre még májusban közölte, hogy a teljes pakett értékét 750 millió euróra becsüli. Korábbi tájékoztatása szerint az Enel két lépcsőben értékesítené részesedését a szlovák energiaipari konszernben: először egy kisebbségi pakettet, majd a Mohi (Mochovce) atomerőmű két új blokkjának az elkészülte után a teljes pakettet.    

Pénteken egy szlovák üzleti hetilap arról számolt be, hogy az Enel 33 százalékos pakettet tervez értékesíteni az első lépcsőben.

Az Enel júniusban hozta nyilvánosságra, hogy két kötelező érvényű ajánlatot kapott a villamos művek kisebbségi részvénypakettjének 2015 negyedik negyedévi megvásárlására, amit a többségi részvénypakett átadása követne a Mohi atomerőmű két blokkjának 2017-2018-ra tervezett üzembe helyezése után.

A kínaiak is rákészültek

Az EPH mellett a szlovák Slovnaft (mfor.hu szerk: a Mol szlovák leányvállalata) és a magyar MVM konzorciuma is pályázott az SE megvásárlására. A konzorcium júliusban jelentette be, hogy megemelte ajánlati árát.

Eredetileg a cseh CEZ energiaipari konszern is az érdeklődők között volt, de végül nem nyújtott be ajánlatot.

Vazil Hudak szlovák gazdasági miniszter múlt heti nyilatkozata szerint még a China National Nuclear Corporation is kötelező érvényű vételi ajánlatot készül tenni augusztus végéig.

Ez az olaszok döntése volt

Miriam Ziakova, a szlovák gazdasági minisztérium szóvivője a szlovák hírügynökségnek hétfőn elmondta, hogy az olasz Enel vállalat döntéséről van szó, és azt a minisztérium "nem kommentálja". Hangsúlyozta viszont, hogy a minisztérium prioritása változatlanul a Mohi atomerőmű harmadik és negyedik reaktorblokkjának befejezése, és továbbra is "határozott lépéseket várnak az Eneltől (...) a két blokk üzembe helyezése érdekében a szerződéses határidőn belül".

Az SE 66 százalékos pakettjének értékét nehéz megbecsülni, mert a két új blokk építése okán elmérgesedett a kapcsolat az Enel és a fennmaradó 34 százalék tulajdonosa, a szlovák állam között. Az EPH tulajdonosai értesülések szerint jó szlovák kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek. Az EPH a cseh Daniel Kretinsky és a szlovák Patrik Tkac vállalkozók konzorciuma.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!