2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szerkesztőség megakadályozta kedden a Les Échos című francia gazdasági napilap megjelenését, miután négy hónapi exkluzív tárgyalásokat követően a brit Pearson csoport bejelentette: 240 millió euróért eladja a legjelentősebb francia gazdasági sajtóorgánumot a francia Louis Vuitton Moet Hennessynek (LVMH).

A világ vezető luxuscikkgyártója júniusban jelentette be, hogy exkluzív tárgyalásokat folytat az 1988 óta a brit Pearson csoport tulajdonában lévő, első számú francia gazdasági lap felvásárlására. (A Pearson csoporthoz tartozik a Financial Times és a The Economist is). Az újságírók nem állásukat és a lap pénzügyi helyzetét, hanem annak függetlenségét féltve azonnal sztrájkkal reagáltak a bejelentésre.

A Nicolas Sarkozy államfő közeli barátjának számító Bernard Arnault milliárdos ugyanis évek óta szemet vetett a francia pénzügyi világ leghitelesebb, jelenleg ötszáz embert foglalkoztató, 1908-ban alapított sajtótermekére, amely a napilapok között ritkaságszámba  menően nyereséges: napi 120 ezres példányszámmal 10 millió eurós nyersességgel 2003 óta növeli olvasóinak számát. A Les Échos az elmúlt száz évben csak három részvényes tulajdonába tartozott: a  francia Servan-Schreiber és Beytout családok után került a brit Pearson csoport tulajdonába.

Az újságírók elsősorban azt nehezményezik, hogy a luxusiparban és a pénzügyi szektorban a legjelentősebb márkák tulajdonosát naponta legalább egyszer megemlíti a lap hasábjain, amely állandó érdekellentét kockázatát jelenti a további független működéshez. Az LVMH közleményben jelezte, hogy garantálni fogja a szerkesztőség függetlenségét, amely viszont úgy véli, hogy ezentúl az újságírók számára lehetetlen lesz semlegesen kezelni az új laptulajdonos érdekeltségeit illetve azok konkurenseit és riválisait.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!