6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Múlt héten tíz éven belül az ötödik vezért nevezte ki a MÁV élére a közlekedési miniszter. A vezetők általában a politikai erőviszonyok változásával párhuzamosan váltották egymást a vasúttársaság élén - egytől egyig hangzatos reformtervekkel vágtak neki munkájuknak, ennek ellenére a cég masszívan veszteséges maradt. A most Andrási Miklós és Heinczinger István által megvalósítandó közös vezérlésre már volt példa 2005-ben – akkor a Gaál Gyula-Mándoki Zoltán páros alig nyolc hónapot húzott ki együtt. Mfor.hu háttér.

(Mfor-montázs)

Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter még szerdán jelentette be, hogy július elsejei hatállyal Andrási Miklóst nevezi ki  a MÁV Zrt. igazgatósága elnökének. A vasúti berkekben meglehetősen ismeretlen, saját bevallása szerint nagyvállalati vezetői tapasztalatokkal rendelkező szakember a későbbiekben stratégiai ügyekért felelős vezérigazgatója is lesz a vasúttársaságnak - azaz a hivatalosan jelenlegi feladatkörében meghagyott Heinczinger István vezérigazgatóval közösen kezeli majd a kormányrudat.

Új kormány, új MÁV-vezér

Andrási tíz éven belül már az ötödik vezérigazgató lesz a MÁV élén – kinevezése elődei többségéhez hasonlóan politikai hatalomváltáshoz kötődik.

Az elmúlt évtizedet tekintve a sort Kukely Márton, a később a Magyar Magánvasút Rt.-t többedmagával megalapító szakember nyitotta meg, aki 1999-ben, azaz a Fidesz hatalomra jutását követő évben került a MÁV vezérigazgatói székébe. Regnálása azonban a párt választási veresége után nem sokkal véget is ért: Csillag István, a Medgyessy-kormány gazdasági és közlekedési minisztere 2002 júliusában megszüntette munkaviszonyát, és Mándoki Zoltánt nevezte ki a helyére.

Mándoki – nem meglepő módon - azzal a nem titkolt céllal került a vasúttársaság élére, hogy racionalizálja és az uniós elvárásoknak megfelelővé tegye a céget. A beharangozott reformok ellenére a MÁV masszívan veszteséges maradt: 2004-es mérleg szerinti eredménye 49,4 milliárd forint veszteséget mutatott, ami évtizedes rekordot jelentett.

Kóka, a nagy "reformer" és a 80 milliárdos veszteség  

A véget természetesen Mándoki számára is egy politikai váltás hozta el. Kóka János, a 2004 októberében hivatalba lépett Gyurcsány-kormány gazdasági és közlekedési minisztere 2005 januárjában még csak "segítőt" nevezett ki mellé Gaál Gyula személyében, 2005 szeptemberében viszont már fel is mentette tisztségéből, és teljes egészében Gaál Gyulára bízta a társaság operatív irányítását. 

Az SZDSZ egykori első embere az intézkedéssel párhuzamosan természetesen nem mulasztotta el bejelenteni a vasút reformjának megindítását. Nem folytatható a MÁV-nál felhalmozott csődtömeg továbbgörgetése – hangsúlyozta akkor Kóka János, aki szerint a reform keretében a következő nyolc évben "markáns, szolgáltatásminőségi, biztonsági és infrastrukturális változtatásokat" lehet megalapozni.

Bár az egyes reformok sorsának vizsgálata hosszabb elemzést igényelne, az eredmények alapján annyi azért megállapítható, hogy a csődtömeg továbbgörgetése az ígéretek ellenére tovább folytatódott. 2005-ben csoportszinten újabb 30 milliárddal, 80 milliárd forintra, 2006-ra pedig 82 milliárd forintra nőtt a veszteség.

Az egyre csak növekvő veszteségek láttán Kóka újabb akcióba kezdett: 2006. október végén "közös megegyezéssel" megvált Gaál Gyulától, és a 2005 szeptembere óta már általános vezérigazgató-helyettesi tisztet betöltő egykori Siemens-vezérre, Heinczinger Istvánra bízta a MÁV irányítását.

Kóka - talán már nem okoz nagy meglepetést - a reformok szükségességével indokolta az átalakítást. Az általa vezetett minisztérium akkori közleménye szerint a társaság előtt új típusú szakmai feladatok állnak, a megújítási folyamatnak pedig a vasútszakmai és menedzsment kompetenciákkal rendelkező igazgatóság kezében kell majd összpontosulnia. Az átalakítás levezénylését a szintén akkor kinevezett Kamarás Miklós elnökre bízta, Heinczinger pedig a cég szakmai és operatív vezetésért lett felelős.

Heinczinger sem tett csodát

Az tény, hogy a 2007-es számok komoly mértékű javulást mutattak - a veszteség csaknem hetedére, 12,5 milliárd forintra csökkent. Kamarás ezt - egy 2007. év végi nyilatkozatában - az elmúlt években bekövetkezett fordulatnak tulajdonította, amely szerinte a kormányzati és a menedzsmenti filozófia változásának volt köszönhető. A teljes képhez hozzátartozik azonban, hogy 2007-ben a kormány 116,7 milliárd forintos tőkerendezést hajtott végre a társaságnál, költségtérítésként és fogyasztói árkiegészítésként pedig 184,1 milliárd forintot juttatott a cégnek. 

A tavalyi számok azt jelzik, hogy a 2007-es javulás csak időlegesnek bizonyult. A MÁV Cargo eladásából befolyó 97,5 milliárd forint bevétel nélkül ugyanis 56 milliárd forintos, azaz 2007-hez képest csaknem ötszörösére duzzadó veszteséggel zárta volna az évet csoportszinten a MÁV 2008-ban.

40 milliárdot spórolna Hónig

Azt nem lehet tudni, az újabb tetemes veszteség mennyire játszott közre abban, hogy Hónig Péter, az idén áprilisban hivatalba lépő Bajnai-kormány közlekedési minisztere a menedzsment megerősítése mellett döntött. Hónig hivatalosan az évek óta hangoztatott érvekkel indokolta a lépést, azaz át kell alakítani a közösségi közlekedést, ezen belül elsősorban a MÁV-ot.

Mint megjegyezte, a MÁV és a Volán állami finanszírozása 280 milliárd forintba kerül évente - ebből az IMF-fel kötött megállapodás alapján 2010-ben 40 milliárd forintot kell megtakarítani.

Kiemelte, hogy a közösségi közlekedés átalakításával a cél a MÁV-csoport finanszírozhatóságának megteremtése, az állami pénzből finanszírozott Volán és a vasúti közlekedés párhuzamosságának megszüntetése, a közösségi közlekedés társadalmi elismertségének visszaszerzése, a bizalom megteremtése, a piaci szemlélet kialakítása.

Nem lesz túl sok idejük

A vasutas szakszervezetek mindenesetre szkeptikusan fogadták a közlekedési miniszter terveit. Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének vezetője az MTI-nek elmondta: szerint a 40 milliárd forintos megtakarításra vonatkozó bejelentéssel fenyegető helyzetet teremtett a miniszter az utasok és a vasutas munkavállalók számára, mivel ezt a szolgáltatás korlátozásával, csökkentésével kívánja a kormány elérni.

Az egyelőre erősen kérdéses, lesz-e valami gyakorlati kifutása az újabb nagy reformterveknek. Ez már csak azért is kétséges, mivel a Bajnai-kormány mandátuma maximum jövő tavaszig szól – a múltbeli történések alapján pedig valószínűsíthető, hogy az új kormány új embereket hoz majd a társaság élére, akik érkezésükkel lesöpörhetik az asztalról a mostani vezetés elképzeléseit.

Igaz, van remény arra, hogy a most kinevezett Andrási némi folytonosságot biztosít majd a MÁV vezetésében. Bár a szakember nem politizál aktívan, kötődése a Fideszhez egyértelmű - az ellenzéki párt alapító tagja, az európai parlamenti választáson pedig a 46. helyen szerepelt a Fidesz-KDNP listáján.
     
W.B.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!