<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MVM Csoport megnyugtatóan rendezheti a Vértesi Erőmű jövőjét, a dolgozók és a márkushegyi bányászok sorsát, az oroszlányi térség távhő ellátását az Európai Bizottság döntése alapján - közölte a társaság pénteken.

A társaság közleménye emlékeztet: a szerdai döntés értelmében a havi villamosenergia-számlákban megfizetett szénipari szerkezet-átalakítási támogatás, a "szénfillér" folyósítása továbbra sem ellentétes az uniós versenyjogi előírásokkal.

Az Európai Bizottság engedélyével a Magyar Energia Hivatal határozza meg a kifizethető szénipari szerkezet-átalakítási támogatás összegét, amely az elmúlt két évre várhatóan 12-15 milliárd forint közötti összeg - ismertette az MVM.

A széntermelési költségek fedezésére nyújtott támogatás összege évente folyamatosan csökken, 2018-ig összesen több mint 42 milliárd forint áll majd a Márkushegyi Bányaüzem, illetve a Vértesi Erőmű rendelkezésére. Az összeg biztosítja az üzem normál működését 2014-ig, majd a következő négy évben lehetővé teszi, hogy a társaság gondoskodjon a munkavállalók sorsának rendezéséről, a rekultivációról, a természetes környezet állapotának visszaállításáról, illetve az oroszlányi térség lakosságának távhő ellátásáról.

"Az MVM Csoport vezetése a Vértesi Erőmű 2010-es szinte kilátástalan helyzetéből sikeresen állította talpra tagvállalatát, felszámolta a legjelentősebb veszteségforrásokat, eredményesen kezelte a több tízmilliárd forintos kockázatokat, így a társaság ma már képes önerőből működni" - mondta a közlemény szerint Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Emlékeztetnek: a Vértesi Erőmű 2009-ben került kilátástalan helyzetbe, miután a társaság előző vezetése a tulajdonos engedélye nélkül 210 megawatt villamos energia szállításáról állapodott meg a System Consulting Zrt-vel. Miután a System Consulting az áramárak csökkenése miatt egyoldalúan kihátrált a megállapodásból, az annak teljesítésére már megkötött villamosenergia-vásárlási szerződések fejében a Vértesi Erőmű kereskedő partnerei több tíz milliárd forint értékű kártérítési igényt nyújtottak be.

A társaság fizetőképességének fenntartása érdekében a tulajdonos MVM Zrt. több mint egy éven át havi egymilliárd forint tulajdonosi kölcsönnel kényszerült életben tartani az erőműtársaságot.    A Vértesi Erőmű 2010-ben csődvédelmet kért, az MVM Zrt. támogatásával a következő évben sikerült csődegyezség keretében kivezetni több tízmilliárd forintos hitelállományát.

A reorganizációs terv az erőmű 2014. év végéig való működtetésével és a bányatermelés ehhez igazodó megszüntetésével számol. A villamos energia nyomott piaci ára, valamint a mélyművelésű bánya rendkívül költséges működtetése azonban további veszteségek forrása, így az integrált bánya-erőmű termelés kivezetéséhez szükség van a "szénfillérből" finanszírozott támogatásra - közölte az MVM.

MTI