<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Május végén zárultak az EU-s Jeremie kockázatitőke-alapok kihelyezései. Ugyanakkor számos olyan magyar vállalkozás van, amely az elmúlt évben kapott tőkéből ígéretesen fejlődött.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület által szervezett háttérbeszélgetésen hat olyan magyar vállalkozás mutatkozott be, amelyek lendületesen fejlődtek az utóbbi időszakban, köszönhetően a Jeremie-program keretében kapott kockázati tőkének. A megjelent vállalkozások vezetői a kapott tőke áldásairól, és a befektetőkkel kapcsolatos kihívásokról is megosztották a tapasztalataikat.

Ilyen fejlesztéseket végeznek a sajtóbeszélgetésen részt vett vállalatok:
IVM - munkavédelmi eszközöket kiadó automaták
Pannon Tyre Recycling - használt gumiabroncsok feldolgozása
Gremon Systems - munkaerő monitorozás, kertészeti automatizálás
Commsignia - gépjárművek közötti kommunikáció, közlekedésbiztonsági fejlesztések
Humeltis – 3D egészségügyi modell, amely új rákgyógyítási módszer lehet
Norma Diagnosztika – orvosi műszergyártás, egészségügyi diagnosztika

Ez már valóság, ilyen egy igazi Transformer 

A cégvezetők egyetértettek abban, hogy a befektetők elsősorban azt vizsgálják, milyen az ötlet, illetve annak a piaci kilátásai. Ugyanakkor még ennél is nagyobb súllyal esik latba a menedzsment és a humán állomány felkészültsége. Fontos szempont az is, hogy a cégek képesek-e végigvinni a projektet. Mint azt a HVCA elnöke, Zsembery Levente hangsúlyozta, a jó ötlet önmagában kevés, ha nincs mögötte sikeres csapat. A bemutatkozó cégek kapcsán kiderült, hogy például a Norma Diagnosztika esetében a tulajdonosok mögött komoly tapasztalat van, már több olyan fejlesztésük volt, aminek a végén sikeres volt az exit. Míg a Humeltis esetében az óriási potenciál is meggyőző volt. Az érintettek mindannyian elmondták, hogy a kockázati tőke nem ingyen pénz, nagyon komoly korlátok vannak, és fontos, hogy a támogatás elnyerő cégek megfelelően bánjanak forrásokkal.

A kockázati tőkét kapott vállalkozások vezetői egyetértettek abban, hogy a beérkező tőkéből elsősorban a humán gárdára érdemes költeni, hogy meg tudják szerezni, illetve tartani a legjobb szakembereket. A résztvevők azt is hangsúlyozták, hogy a beszállítókon sem szabad spórolni, mert egy olcsó, vagy kevésbé megbízható partner később sokkal többe tud kerülni. A marketinget és az értékesítési network kiépítése szintén olyan területek, amelyekre érdemes minél több pénzt fordítani.
Ugyanakkor azt is elmondták, hogy a kezdeti időszakban a drága irodákat és berendezéseket, luxusautókat, és más presztízsberuházásokat érdemes elfelejteni.

Ezeket a hajókat elfelejthetik a startup-ok

Természetesen szóba került a háttérbeszélgetésen a cégekben rejlő perspektíva és a kockázati tőke-befektetők kiszállása. A cégvezetők által mondottak szerint a közeljövőben biztos, hogy nem szándékoznak a Budapesti Értéktőzsdén megjelenni az említett vállalkozások. Zsembery Levente szerint a tőzsdei jelenlét számos előnnyel és hátránnyal jár. A vállalatok szempontjából fontos a cégméret, de ezek a cégek sokszor nem érik el az a szintet, ami indokolttá tenné a megjelenésüket. Ráadásul ezeknek az innovatív vállalakozásoknak a fejlődésükhöz is szükséges a folyamatos új tőke bevonása, és ezt nem biztos, hogy meg tudják valósítani a tőzsdén. A HVCA elnöke szerint segítség lehet, ha megvalósul az a kormányzati elképzelés, amely a startupok tőzsdei megjelenését segítő állami alapot állítanának fel. Mint mondta, a világban számos helyen vannak bride-alapok, amelyek segítenek a tőzsdei belépésbe.

Zsembery Levente szerint ugyanakkor akár a sajtóbeszélgetésen résztvevők, akár más, a kockázati tőke által támogatott vállalatokat nézünk, számos cégben van óriási potenciál és lehetnek nagyon sikeresek a világpiacokon. Hogy lesznek-e belőlük úgynevezett unikornisok – ezzel a jelzővel az 1 milliárd dollár feletti értékeltségű gyors fejlődésű vállalatokat illetik -, az nagy kérdés. Mint a szakember elmondta a sikeres startupok tulajdonosai számára sokszor vonzóbb egy szakmai befektető gáláns ajánlata, így nagyon kevés magyar cég juthat el ilyen tőkeértékig.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.