<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Beigazolódni látszik korábbi jóslatunk, miszerint a startup cégek nem fognak finanszírozási gondokkal küszködni, ugyanis az uniós és hazai források mellett a befektetők is szívesen áldoznak az új ötletek megvalósítására.

Az elmúlt években számos sikersztorit hallottunk olyan cégekről, amelyek csupán egy jó ötlettel indultak, alapítóikat pár év alatt a csúcsra repítették. Elsőre természetesen mindenkinek a Facebook ugrik be, amely egy kis egyetemi hálózatból a világ legnagyobb online közösségi terévé nőtte ki magát. Vélhetően akkor még Mark Zuckerberg sem gondolta volna, hogy 2014-ben 32,9 milliárdos pénzhalmon ülve a világ 16. leggazdagabb embere lesz.

Ott van az Uber, amelynek ötletgazdái csak reagáltak a teljesen nyilvánvaló fogyasztói elvárásokra ami a városi autós közösségi közlekedést illeti, és megalkották az utóbbi évtizedek talán legjobb taxis üzleti modelljét. A cég jelenleg 144 országba működik, 17 milliárd dollárt ér, de iparági elemzők szerint ha belép a logisztikai iparba, akkor ez az összeg 200 milliárdra is nőhet.

A korábbi startupok, globális cégekké kinőve magukat mentoráltakból, mentorokká vagy éppen felvásárlókká lépnek elő. A Facebook példájánál maradva, a cég mára sorra vásárolja fel a számára értékesnek gondolt kisebb cégeket. Ott volt az Instagram 1 milliárdos akvizíciója, vagy nemrég a WhatsApp, amelyet csillagászati összegért, 19 milliárdért kebeleztek be Zuckerbergék.

Magyarországon is milliárdokat költenek a befektetők

A startupok közös jellemzője az innovatív ötleteken túl, hogy szükségük van egy „nagylelkű” támogatóra, aki hajlandó kockáztatni a pénzét a jövőbeli csillagászati összegű hozam reményében. A világon számos kockázatitőke-befektető keresi a mentorálásra szoruló ötletgazdákat. (Olvassa el korábbi, a témában írt cikkünket - Startupok: pénz van, csak ember nem lesz rá)

Magyarországon 2014-ben komolyan megugrott a kockázatitőke-befektetők által kihelyezett pénzek nagysága, különösen a második negyedévben.

(Forrás: Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület )

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) második negyedéves jelentésének adatai szerint április és június között 5,8 milliárd forintnyi befektetést hajtottak végre a kockázati- és magántőke-tranzakciók során. A befektetések háromnegyede ebben az időszakban két szektorba, az informatikai és fogyasztói elektronikával, illetve az élettudományokkal (például biotechnológia) foglalkozó cégekbe, túlnyomórészt startupokba áramlott-

Ez az összeg 23 tranzakció között oszlott meg és bár az ügyletek átlagos, 254 milliós értéke jól hangzik, valójában a pénz 68 százaléka 5 projekt között oszlott szét. A befektetett összegek 89 százalékát új befektetési célpontokra költötték, a fennmaradó 11 százalék folytatólagos tőkeinjekciók formájában érkezett.

Míg a korábbi negyedévekben minimális tranzakció zajlott ezen a területen, az idei második negyedévben az összes tőkebefektetés 42 százaléka áramlott a komputer és fogyasztói elektronikai szektorba. További egyharmadnyi részt fektettek különféle élettudományokkal foglalkozó cégekbe, az üzleti és ipari termékek 12, míg az ugyanezen területekhez kapcsolódó szolgáltatások 6 százalékban részesedtek a tőkebefektetésekből.

(Forrás: Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület)

A European Private Equity & Venture Capital Association  múlt héten közzétett 2013-as régiós adatai szerint a kelet-közép-európai régióba irányuló magántőke-befektetéseknek mindössze 7 százaléka (57 millió euró) érkezik magyarországi cégekhez. Lengyelország (380 millió euró- 49 százalék) és Csehország (134 millió euró – 17 százalék) mellett tavaly már Románia (70 millió euró – 9 százalék) is megelőzött bennünket ezen a téren.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.