A piackutató cég közleménye szerint a munkahelyi-iskolai étkezés szinte drámai mértékben visszaesett. A közlemény szerint míg 1989-ben a válaszadók 52 százaléka az üzemi vagy iskolai konyhán evett, addig az idén a 30 éves és idősebb dolgozók körében a felénél is kevesebben étkeznek munkahelyi ebédlőben. A felnőtt lakosságot reprezentáló ezer fő személyes megkérdezésével végzett felmérés célja, hogy információt gyűjtsön az étkezések gyakoriságáról, színhelyéről, az egyes élelmiszerek kedveltségéről, a fogyasztás gyakoriságáról.
A kutatás szerint az idén a válaszadók 19 százaléka hetente többször étkezik munkahelyén, iskolában, míg 1999-ben ez az arány 26 százalék volt. Nem változott, továbbra is 7 százalék az alkalmanként üzemi konyhát választók aránya, míg az 1999-es 67 százalékos szintről az idén 74 százalékra nőtt azok száma, akik soha nem fogyasztanak menzán.
A felmérésből kiderül az is, hogy a felnőttek 54 százaléka sohasem látogat hagyományos éttermekbe, vendéglőkbe, ez az arány 1999-ben 59 százalék volt. A válaszadók 34 százaléka ritkán választja a hagyományos éttermeket, vendéglőket, 1999-ben ez az arány 30 százalék volt. Havonta legalább egyszer a válaszadók 12 százaléka ilyen vendéglátóipari egységekben étkezik, négy évvel ezelőtt ez 11 százalék volt.
A közlemény szerint a havi nettó 200 ezer forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban élők 39 százaléka legalább két-három havonta étkezik vendéglőkben, éttermekben. A GfK szerint a vásárlóerő várható növekedésével ugyanakkor az elkövetkező években érzékelhetően többen járnak majd hagyományos étterembe vagy vendéglőbe. A piackutató intézet szerint hasonló trend figyelhető meg a gyorséttermek piacán. A legalább alkalmanként gyorsétteremben étkezők aránya 38 százalékra nőtt az idén.
Itt is a 20-29 évesekből áll a legmegbízhatóbb fogyasztói kör; közülük majdnem minden második havonta legalább egyszer gyorsétteremben étkezik.
A felmérés szerint a havi nettó 150 ezer forintnál nagyobb jövedelmű háztartásokban élők egyharmada minimum két-három havonta egyszer gyorsétteremben étkezik.
Már a menza sem a régi
A GfK Piackutató Intézet felmérése szerint az idén a 15 éves és idősebb lakosság csupán egynegyede étkezik több-kevesebb rendszerességgel üzemi étteremben vagy menzán, míg két évvel ezelőtt egyharmaduk fogyasztott ilyen vendéglátóipari egységekben.