<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Moszkvának nem fontos, hogy közös konzorcium jöjjön létre az Ukrajna területén lévő gázvezetékek közös üzemeltetésére, csak abban az esetben, ha Kijev érdekeltté teszi ebben - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a csütörtöki ukrán médiában közzétett nyilatkozatában.

Az orosz miniszterelnök hangsúlyozta: az ukrán oldalnak szavatolnia kell, hogy semmilyen indokkal nem zárják ki a későbbiekben Oroszországot a konzorciumból, arra hivatkozva, hogy egyik vagy másik európai feltétellel vagy megállapodással ütközik.

"Ahhoz, hogy egy ilyen szövetség létrejöhessen Oroszország és Ukrajna között, Kijevnek egy sor intézményből ki kell lépnie, beleértve az Európai Energia Chartát" - szögezte le Medvegyev.

Korábban kiszivárgott, hogy Viktor Janukovics ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök március eleji moszkvai találkozóján állítólag elvi megállapodás született egy kétoldalú konzorcium létrehozásáról az Ukrajna területén lévő gázvezetékek közös üzemeltetésére, amelyért cserébe Kijev komoly engedményt kapna az Oroszországból importált földgáz árából.

Ukrajna állítólag bérbe adná gázvezetékeit egy orosz-ukrán vegyes vállalatnak, amelyben közvetlenül a Gazprom orosz állami vállalat venne részt, és nem valamelyik leányvállalata. Az ügyletből eszerint kihagynák az Európai Uniót, mint a vegyes vállalat harmadik tagját. Az UNIAN ukrán hírügynökségnek az államfői találkozón elhangzottakról szerzett értesülése szerint ha létrejönne egy ilyen konzorcium, Ukrajna számára ezer köbméterenként akár 260 dollárra is hajlandó lenne Moszkva lemenni a földgáz árában. A tavalyi év utolsó negyedében Ukrajna már 430 dollárt fizetett ezer köbméterenként az Oroszországból közvetlenül behozott földgázért.

Az orosz-ukrán elnöki találkozó óta a Kreml többször is sürgette Kijevet, hogy mihamarabb teremtse meg a konzorcium létrehozásának jogszabályi feltételeit.

Ukrajnának az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz való csatlakozását Medvegyev ismételten szorgalmazta. Kijev olyan megoldásban gondolkodik, amellyel szoros kapcsolatba kerülhetne a vámunióval, a belépéstől azonban egyelőre elzárkózik. Ezzel kapcsolatosan az orosz kormányfő kifejtette, hogy a nemzetközi szervezetekhez különféle módokon lehet csatlakozni, ám a teljes jogú tagokkal ellentétben egy társult vagy megfigyelői státusú országnak nincs szavazati joga, azaz nem vehet részt a fontos döntések meghozatalában.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.