<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a TakarékPont üzleti hálózatba tömörült takarékszövetkezetek csütörtökön megállapodást kötöttek a mikro-, kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) hitelezésének bővítésére.

A megállapodás aláírását követő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondták: a megállapodás révén az MFB Kisvállalkozói Hitel nyújtása során gyorsabb lesz a hitelnyújtás, a hitelezésben az ügyintézés rendje javul. A TakarékPontba tömörült 23 takarékszövetkezet az MFB hitelkonstrukcióját közvetíti ki a kkv-knak.

Az MFB Kisvállalkozói Hitel célja, hogy a magyarországi székhelyű mikro- és kisvállalkozások beruházási és fejlesztési céljaikhoz hosszú lejáratú, kedvezményes forráslehetőséghez jussanak. Az igényelhető hitel maximális összege 50 millió forint.

Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója kérdésre elmondta: az idei üzleti terv alapján nettó értéken 100 milliárd forinttal szeretnék növelni az MFB hitelállományát.

Az MFB és a magyar takarékszövetkezetek közötti kapcsolat 2012-ben szorosabbá vált azzal, hogy a TakarékBankban az MFB 39 százalékos részesedést szerzett. A TakarékBankban többségi tulajdonos takarékszövetkezetek és az állami fejlesztési hitelintézet között az együttműködés a hitelezés területén is szorosabbá válik a csütörtökön aláírt szerződéssel - mondta Baranyay László.

A TakarékPont takarékszövetkezeti közösség és az MFB között aláírt megállapodás révén egy 445 fiókból álló hitelintézeti hálózatban, azonos paraméterekkel lesznek elérhetőek az MFB kisvállalkozói hitelei.

"Ez az első állomása annak a stratégiai kapcsolatnak, amelynek keretében a TakarékPont Hálózat együttműködik az MFB-vel a fejlesztési bank közvetítői és refinanszírozási termékeinek értékesítésében" - hangsúlyozta Csicsáky Péter, a TakarékBank elnök-vezérigazgatója. Hozzáfűzte: a mostani megállapodás a Magyar Fejlesztési Bank és a Takarékpont hálózat között jött létre, de a TakarékBank határozott szándéka, hogy az együttműködés mielőbb kiterjedjen a takarékszövetkezeti integrációban részt vevő összes hitelintézetre.

Az új megállapodással tovább bővül a 23 tagból álló TakarékPont hálózatban elérhető kkv-hitelek kínálata, amelyen belül jelenleg a rövid futamidejű, likviditási forrásigény kielégítését szolgáló Széchenyi Kártya és a pályázati célú forrással támogatott beruházások finanszírozása tartozik a legkeresettebb termékek közé.

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója elmondta: a takarékszövetkezeti integráció jelenleg mintegy 300 ezres kkv-ügyfélkörrel rendelkezik, a szövetkezeti hitelintézetek 280 milliárd forintra rúgó vállalati hitelállományának zöme kkv-kihelyezésből áll.

MTI