<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány nem kívánja még egyszer végigcsinálni azt a "kabarét", ami az első közbeszerzési eljárás során zajlott le. Ezért a kormányzati szervek saját hatáskörben kívánják megvalósítani az e-útdíjat - jelentette be a kormányfő a kormányülés döntését.

Nem lesz új közbeszerzés

A kormány szerdai kormányülését Vásárosnaményban tartotta, melyet követően Orbán Viktor és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartott.

Újságírói felvetésre a kormányfő elárulta: a kormányülés témája volt az e-útdíj rendszere. Két lehetőség van jelen helyzetben: vagy újabb közbeszerzést írnak ki, vagy pedig a kormányzati szervek saját hatáskörben valósítják meg a beruházását. "A kormányülésen az utóbbi mellett döntöttünk" - jelentette be Orbán Viktor. "Hiszünk abban, hogy ha szükség van egy használatarányos útdíj bevezetésére, akkor azt saját erőnkből a saját szakembereinkkel képesek vagyunk megvalósítani" - mondta a miniszterelnök. Így biztosított a költségvetés ez évre tervezett 75 milliárd forintos bevétele is - tette hozzá. 

Mint ismert, múlt hét szombaton a nyertes Getronics elállt a szerződés aláírásától piaci nyomásgyakorlásra hivatkozva. Mivel a közbeszerzésen második helyzettet nem hirdettek ki, így az egyik lehetőség az újabb közbeszerzési eljárás lefolytatása lett volna. 

Az első eredmények után további rezsicsökkentések jöhetnek

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: először megvárják az első eredményeket a január elsejétől életbe lépett 10 százalékos csökkentésről, majd megvizsgálják a további lépések lehetőségeit. 

A szolgáltatóknak olyan számlaképet kell majd alkotniuk, hogy az majd mindenki számára érthető és követhető legyen, és mindenki tisztában legyen vele, miért annyi az annyi - mondta Orbán. "Ha ezt ugyanis nem látják át a fogyasztók, akkor az érdekeik védelmében sem tudnak fellépni" - tett hozzá. 

"Ha cigánygyerekek potyognak az égből is..."

Orbán Viktor szerint az elmúlt 2 év átalakításai nem voltak hiábavalók: 2013-ban pedig már az emberek is meg fogják tapasztalni ezeknek az eredményeit, kiemelve a foglalkoztatási helyzet javulását, a nyugdíjak vásárlóértékének idei emelkedését. Ugyanakkor "10 év alatt akkor is létre kell hoznunk az egymillió új munkahelyet, ha cigánygyerekek potyognak az égből, vagy ha Brüsszelben válság is van. Enélkül nem érhető el, hogy a magyar emberek jobban éljenek" - hangsúlyozta a kormányfő.

Ennek egyik momentuma lesz egy 2-300 új munkahelyet megnyitó adatfeldolgozó központ létrehozása Vásárosnaményban, amihez a helyi polgármesternek és a Belügyminisztériumnak kell megegyezésre jutnia - mondta a helyi vonatkozású döntéssel kapcsolatban Czomba Sándor.

Jönnek a szabad vállalkozási zónák

Czomba Sándor szerint az eddigi foglalkoztatáspolitikai eszközök kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy a régiók közötti olykor hatalmas különbségeket enyhíteni tudják, ezért szükség van szabad vállalkozási zónákra, melyek plusz forráshoz juthatnak az új beruházások, új munkahelyek támogatásaként. A fejlesztési, beruházási, adópolitikai, foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket a térség szereplői így majd egy csomag keretében tudják kezelni. "Egy új munkahellyel kapcsolatban a munkáltató 400 ezer forintos kedvezményre lesz jogosult" - mondta. 

"Kiterjesztjük erre a területre is a szociális hozzájárulási adóból levonható kedvezményeket, melyet három évig érvényesíthet a munkáltató. Az első két évben még teljes, 100 százalékos kedvezményt kap, és csak a harmadik évben feleződik meg" - részletezte az államtitkár. Ez azt jelenti, hogy egy emberre a félkedvezmény 147 ezer forintot, a teljes kedvezmény pedig több mint 340 ezer forintot jelent.

Székely Sarolta
mfor.hu