<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Már az év első negyedében arra készül Ukrajna, hogy földgázt importáljon Európából Magyarországon, illetve Szlovákián keresztül - jelentette be csütörtökön Eduard Sztavickij energetikai miniszter.

"Ami Szlovákiát illeti, még vannak technikai kérdések, amelyekről jelenleg folynak az egyeztetések, Magyarországgal viszont gyakorlatilag mindenben megegyeztünk" - jelentette ki a miniszter az Interfax-Ukrajina szerint.

Sztavickij emellett utalt arra, hogy nemcsak az RWE német vállalattól kap Ukrajna Európából földgázt, részleteket  azonban erről - mint mondta - csak a szerződések megkötése után kíván közölni.

Ukrajna tavaly állapodott meg a német RWE vállalattal 5 milliárd köbméter földgáz szállításáról 2013 májusáig. A német gázszállítás már tavaly novemberben elindult Lengyelországon keresztül, és - mint azt az előző energetikai miniszter, Jurij Bojko még akkor bejelentette - a tervek szerint idén január 1-jétől a német szállítmányt magyarországi csővezetékeken keresztül kapják meg.

Lényegesen olcsóban jut így Ukrajna földgázhoz, mintha közvetlenül Oroszországtól vásárolná meg azt. A dolog pikantériája, hogy valójában Oroszországból származó gázt vásárol Ukrajna a német cégtől, csakhogy lényegesen olcsóbban, mert Moszkva Németországnak kedvezményes áron adja a földgázt. Tavaly az utolsó negyedévben mintegy 430 dollárt fizetett Ukrajna a Gazprom orosz állami vállalatnak ezer köbméterenként a földgázért, a német cégtől viszont kiszivárgott információk szerint körülbelül 360 dollárért kapja ugyanazt az orosz gázt.

Január végén a Gazprom közölte, hogy hétmilliárd dollár kártérítést követel Ukrajnától szerződésszegés címén, amiért tavaly mintegy 16 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt vásárolt, mint amennyit a 2009-es megállapodásban minimális tételként rögzítettek. Kijev azonnal jelezte, hogy nem tartja jogosnak a követelést, és nem hajlandó kifizetni azt.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.