<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

A kormány nyomására az állami pénzügyi támogatásban részesült francia nagybankok vezetői mégiscsak lemondtak a tavalyi prémiumukról.

Az intézmények vezetői lemondanak a 2008-as prémiumaikról - jelentette be Georges Pauget, a Francia Bankszövetség elnöke, miután - számos bankvezető társaságában - megbeszélést folytatott Nicolas Sarkozy államfővel. Az érthetőség kedvéért hozzátette: a lemondásról a bankok igazgatótanácsai döntöttek. A pénzintézetek vezetői a válság miatt meggyengült pénzügyi szektornak nyújtandó újabb állami tőkeinjekció részleteiről egyeztettek a köztársasági elnökkel.

A BNP Parisbas, a Société Générale és a Crédit Agricole már korábban közölte, hogy nem utalja át a vezetőknek a tavalyi év bónuszát.

A francia elnök múlt csütörtökön kérte nyilvánosan az államilag megsegített bankok vezetőitől, hogy a jelentős pénzügyi mankóért cserébe átmenetileg mondjanak le vaskos prémiumaikról, különben törvényben fog arról rendelkezni a kormány. A Bankszövetség és több intézmény vezetője is akkor úgy reagált, hogy a jövedelmek kérdése kizárólag az igazgatótanácsok hatáskörébe tartozik.

Christine Lagarde gazdasági miniszter hétfőn már azzal fenyegette meg a bankokat, hogy ha nem teljesítik az államfő kérését, akkor "más kassza után nézhetnek", és a kormány nem fogja őket kisegíteni a válságban.

A miniszter egy szerda reggeli rádióinterjúban az autógyárak vezetőit is hasonló gesztusra, azaz a prémiumokról való lemondásra kérte, a várható állami támogatásért cserébe. Francois Fillon kormányfő kedden tárgyalásokat kezdett a járműipar válságára adandó válaszokról az ágazat képviselőivel, és rögtön jelezte: az állam 5-6 milliárd eurós támogatást ajánl az autógyártóknak. 

A francia kormány a pénzügyi válság kezdetén 10,5 milliárd eurót ajánlott fel az ország hat legjelentősebb bankjának a recesszióba került gazdaság finanszírozására. A legnagyobb összeget a Crédit Agricole kapta: 3 milliárd eurót. A BNP Paribas 2,55 milliárd, a Société Générale 1,7 milliárd, a Crédit Mutuel 1,2 milliárd, a Caisse d,Epargne 1,1 milliárd és a Banque Populaire 950 millió euróhoz jutott.

A kölcsön első részletének kifizetése decemberben meg is történt a 360 milliárd eurós bankmentő csomag keretében, amelyből 320 milliárd euró a bankközi hitelek garantálására szolgál, és a pénzügyminisztérium a múlt héten jelezte, hogy az érintett bankok az első negyedév végéig újabb 10,5 milliárd eurós hitelben részesülhetnek.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.