3p

A kormány nyomására az állami pénzügyi támogatásban részesült francia nagybankok vezetői mégiscsak lemondtak a tavalyi prémiumukról.

Az intézmények vezetői lemondanak a 2008-as prémiumaikról - jelentette be Georges Pauget, a Francia Bankszövetség elnöke, miután - számos bankvezető társaságában - megbeszélést folytatott Nicolas Sarkozy államfővel. Az érthetőség kedvéért hozzátette: a lemondásról a bankok igazgatótanácsai döntöttek. A pénzintézetek vezetői a válság miatt meggyengült pénzügyi szektornak nyújtandó újabb állami tőkeinjekció részleteiről egyeztettek a köztársasági elnökkel.

A BNP Parisbas, a Société Générale és a Crédit Agricole már korábban közölte, hogy nem utalja át a vezetőknek a tavalyi év bónuszát.

A francia elnök múlt csütörtökön kérte nyilvánosan az államilag megsegített bankok vezetőitől, hogy a jelentős pénzügyi mankóért cserébe átmenetileg mondjanak le vaskos prémiumaikról, különben törvényben fog arról rendelkezni a kormány. A Bankszövetség és több intézmény vezetője is akkor úgy reagált, hogy a jövedelmek kérdése kizárólag az igazgatótanácsok hatáskörébe tartozik.

Christine Lagarde gazdasági miniszter hétfőn már azzal fenyegette meg a bankokat, hogy ha nem teljesítik az államfő kérését, akkor "más kassza után nézhetnek", és a kormány nem fogja őket kisegíteni a válságban.

A miniszter egy szerda reggeli rádióinterjúban az autógyárak vezetőit is hasonló gesztusra, azaz a prémiumokról való lemondásra kérte, a várható állami támogatásért cserébe. Francois Fillon kormányfő kedden tárgyalásokat kezdett a járműipar válságára adandó válaszokról az ágazat képviselőivel, és rögtön jelezte: az állam 5-6 milliárd eurós támogatást ajánl az autógyártóknak. 

A francia kormány a pénzügyi válság kezdetén 10,5 milliárd eurót ajánlott fel az ország hat legjelentősebb bankjának a recesszióba került gazdaság finanszírozására. A legnagyobb összeget a Crédit Agricole kapta: 3 milliárd eurót. A BNP Paribas 2,55 milliárd, a Société Générale 1,7 milliárd, a Crédit Mutuel 1,2 milliárd, a Caisse d,Epargne 1,1 milliárd és a Banque Populaire 950 millió euróhoz jutott.

A kölcsön első részletének kifizetése decemberben meg is történt a 360 milliárd eurós bankmentő csomag keretében, amelyből 320 milliárd euró a bankközi hitelek garantálására szolgál, és a pénzügyminisztérium a múlt héten jelezte, hogy az érintett bankok az első negyedév végéig újabb 10,5 milliárd eurós hitelben részesülhetnek.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!