2017. december 14. 12:13

A délelőtti feltétes mód kora délutánra kijelentővé változott, az Opus Nyrt. közlése szerint aláírták a szerződést.

Újra magyar többségi tulajdonban a nemzetgazdasági vállalat - közölte az Opus Global Nyrt. A társaság a cseh EPH-vel közösen ugyanis közvetett befolyást szerez a Mátrai Erőmű Zrt.-ben.

Az Opus tulajdonában lévő Stratis Energy Magántőke-alap és a cseh Energetický a Průmyslový Holding által közösen alapított vállalat (50-50 százalékos tulajdoni hányad), a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a Mátrai Erőmű 72,62 százalékát vette meg.

A tranzakció lezárásához az hatáskörrel rendelkező versenyjogi hatóságok felügyeleti eljárása, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hozzájárulása is szükséges. Az értékesítés az erőműben lévő állami tulajdont nem érinti, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a Mátrai Erőmű Zrt-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartja.

Mátrai Erőmű (Fotó: MTI)

Az ügylettel Mátra Energy Holding Zrt. többségi tulajdonába kerül a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőműve, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.

A visontai hazánk legnagyobb széntüzelésű erőműve, fő tevékenysége a villamosenergia-termelés. A 960 megawatt összteljesítményű létesítmény hosszú távú működtetése nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű: Magyarország villamosenergia-felhasználásának mintegy 14 százalékát állítják itt elő, miközben az erőmű exportigényeket is képes kielégíteni. Észak-Magyarország közel 1 milliárd tonnás lignitvagyona megfelelő hátteret biztosít a társaság kiszámítható működéséhez, illetve a jövőbeli fejlesztési tervekhez. A visontai telep egyes blokkjai már fölgázzal, illetve biomasszával működnek, azonban a bizonyos területeken akár 40 éves technológiákat alkalmazó erőmű jelentős felújítást igényel. A magyar-cseh partnerek ennek ismeretében döntöttek a közös befektetés mellett.

mfor.hu