2018. február 15. 15:28

L.Simon László bizalmasának tulajdonában álló, vasútépítéssel foglalkozó céget kebelezne be Mészáros Lőrinc és felesége.

A felcsúti polgármester nem áll le a cégvásárlásokkal. A Gazdasági Versenyhivatal honlapjára felkerült dokumentum szerint Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix a V-Híd Építő Zrt. felett szereznének 100 százalékos tulajdonrészt és egyedüli irányítást. A tranzakcióhoz a GVH engedélyét kérték Mészárosék.

A V-Híd Építő Zrt. egyáltalán nem ismeretlen társaság Mészárosék számára, hiszen például a 75 milliárd forintnyi uniós pénzből megvalósuló Püspökladány-Ebes vasútszakasz építésén az R-Kord Kft.-vel közösen dolgoznak. Ebből már kiderül, hogy az újonnan kiszemelt társaság fő tevékenységi köre a vasútépítés, ami a beszámolók alapján és a közbszerzéseken elért sikereketből kiindulva egyáltalán nem jövedelmez rosszul.

A társaság 2016-ban majdnem 2 milliárd forintos árbevételt realizált, amiből végül közel 320 millió adózott eredmény maradt, amit a tulajdonosok nem is restelltek osztalékként kifizetni maguknak. A cég életében 2015-ben történt jelentősebb változás, hiszen ekkor szerzett minősített többségű befolyást Sárváry István, aki a sajtóban megjelent információk szerint L.Simon László, a menesztett kulturális államtitkár bizalmasa. Ezt támasztja alá a közös múltjuk is. Sárváry ugyanis korábban a fideszes politikus hátországaként emlegetett Magyar Alkotóművészeti Közalapítványnál dolgozott az mno tavalyi cikke szerint, ezt követően pedig L.Simon helyettes államtitkára lett. A posztról 2015-ben aztán távozott, hogy a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke legyen. L.Simon László menesztése után aztán neki is távoznia kellett a helyéről.

Mészárosék - ha a GVH áldását adja a tranzakcióra - olyan társaságot szerezhetnek meg, ami egyrészt kiválóan teljesít a közbeszerzéseken, másrészt amit az MKB, vagyis Mészáros bankja hitelez; legalábbis erre utalnak a hitelbiztosítéki nyilvántartásban szereplő bejegyzések.

Az első zálogjogot még 2016 december közepén jegyezték be 2,7 milliárd forint értékben, közel fél évvel később ugyanilyen értékű zálogjog került bejegyzésre, a legutóbbit pedig 2017 december közepén jegyezték be 510 millió forint értékben.

mfor.hu