<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Miközben az előző években viszonylag relatív magas szinten maradt a természetes személyek által építtetett lakások száma, 2013-ban elsősorban miattuk zuhant nagyot a piac.

Amilyen gyengén indult a 2013-as év a lakóingatlanok építési piacán, olyan siralmasan is fejeződött be. Már az első negyedéves adatok ismertetésekor azt írtuk, hogy eltűnt a semmi harmada, miután a 2013 első három hónapjában összesen 1383 lakásépítési engedélyt adtak ki, ami 35,6 százalékkal alacsonyabb volt a 2012-esnél. Ráadásul az átadott lakások száma több, mint a felével csökkent. Az akkor közölt döbbenetes számokat a piacnak csak kis mértékben sikerült korrigálni az év további részében, hiszen az építési engedélyek száma az utolsó negyedévben 21,3, az átadott lakásoké pedig 21 százalékkal csökkent.

Ha a negyedéves értékeket évesített számokkal próbáljuk kisimítani, akkor is tovább folytatódó lejtmenetet látunk. Miközben a tavalyi év első negyedévével záródó 12 hónap lakásépítési engedélye a 2002-esnek még a 20,1 százaléka volt, addig az év végével ez az értéke 15,4 százalékra süllyedt.

Az átadok lakások esetén számolt hasonló mutató 29 százalékról 23-ra esett vissza az év során.

Ha kicsit mélyebbre ásunk, és megnézzük, hogy az építtetők közül melyik szereplőnek köszönhető leginkább a tavalyi visszaesés, akkor a természetes személyekre bukkanunk. A KSH adatai alapján az önkormányzati jelenlét szinte már nincs is a piacon, hiszen a 2002-es 1258 épített lakással szemben tavaly mindössze 55-öt adtak át önkormányzati megrendelésként. A vállalkozók által továbbépítésre készített lakások száma a 2011-es 58, illetve a tavalyi 27 százalékos visszaeséssel szemben tavaly már csak 9 százalékkal morzsolódott le. Ráadásul biztató, hogy az utolsó negyedévben ebben a szegmensben 15 százalékos növekedést láthattunk. Igaz, ilyen megugrás a második negyedévben is volt (70 százalékos, lásd még: Lakásépítés - a hatalmas mínuszok ellenére itt a fordulat?), de aztán a harmadik negyedévben ismét mínuszt jegyzett fel a statisztikai hivatal (-14%, lásd még: Szertefoszlott a remény három sugara idehaza).

A természetes személyek azonban még ilyen ideiglenes örömöt sem tudnak felmutatni, hiszen az általuk építtetett lakások száma az előző évekre jellemző 10 százalék körüli éves visszaesésről 40-50 százalékra gyorsult fel a negyedéves adatsorban. Így nem is meglepő, hogy 2013-ban 42 százalékkal kevesebb lakás építettek a természetes személyek, mint az előző évben.

Ráadásul a kilátások is igen rosszak, hiszen a kiadott építési engedélyek száma továbbra is lefele csorog, és amíg nem látunk itt fordulatot, addig értelemszerűen az építések száma sem fog felfutni.

A KSH hétfőn reggel publikált statisztikája kitér a területi eloszlásra is, a 4467 lakhatási engedélyt kapott ingatlanból 456 épült Budapesten, 1083 megyei jogú városban, 1510 a többi városban és 1418 községekben található. Ez utóbbi települési formában volt egyébként a legnagyobb az éves visszaesés mértéke, 32,3 százalékos. (Természetesen ez összefüggés van a természetes személyek, mint építtetőknél látott csökkenéssel, hiszen a nagyobb városokra jellemző a vállalkozói jelenlét a lakóingatlanok építési piacán.)

Megyei bontásban egyébként csak Győr-Sopron megyében nőtt az átadott lakóingatlanok száma, 8,6 százalékkal, Vas (-2,7%) és Békés (-3,8%) megye kivételével, illetve a fővárosban is kétszámjegyű volt a zuhanás. Ráadásul Nógrádban (-58,8%) és Fejér megyében (-53,8%) az 50 százalékot is meghaladta.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.