2017. szeptember 8. 12:16

Az elmúlt évek élénk forgalmát is jócskán meghaladó adás-vétel zajlott idén augusztusban a magyar ingatlanpiacon a Duna House elemzése szerint.

Kiugró forgalmat hozott az augusztus az ingatlanpiacon, ugyanis az idei második legtöbb adás-vétel történt (13 787 db ingatlan) a becslés szerint. Ennél május volt csak egy árnyalattal erősebb, illetve március közelítette még meg a mostani szintet. Tavaly ugyanekkor 11 814 darab tranzakciót becsült a Duna House, amely 17 százalékkal gyengébb érték. A becslés elmúlt 6 éves történetének ez a legerősebb augusztusi hónapja. A leggyengébb, 2013-as évben ugyanebben az időszakban majdhogynem feleennyi ingatlan cserélt csupán gazdát. Ezidáig, 2017-ben a becslés alapján 101 404 adás-vétel történt országos szinten. Ez 1 százalékkal marad el csupán a tavalyi azonos időszaktól. 2016. első fele kiemelkedő volt, majd kissé visszaesett, idén azonban a szezonalitásnak megfelelően emelkednek a számok, amely ha így folytatódik, egész éves viszonylatban erősebb lehet a tavalyinál, vagyis a válság utáni legkiemelkedőbb év lehet.

Augusztusban tovább emelkedett a júniusi visszaesést követően a Kereslet index. A 81 pontos érték idén még így sem számít a legerősebbnek, februárban a 89 pontot is elérte az index, de a júniusi mélyponthoz képest folyamatos a növekedés.

Panellakást keleten 211-, nyugaton 208 ezer forintos átlagos négyzetméter áron lehetett augusztusban vásárolni. A fővárosban a budai oldalon magasabbak az árak (365 ezer Ft). Pesten ez a típus 321 ezer forint volt. A téglalakások átlagos négyzetméter ára keleten 288-, nyugaton 241 ezer forint volt. A fővárosban helyenként ennek duplája is megfigyelhető. Pesten 445-, Budán 576-, a belvárosban pedig 597 ezer forintért lehetett augusztusban a téglaépítésű lakásokat megvásárolni.

Felújítandó lakást legnagyobb arányban Pest megyében (9%) vásároltak augusztusban. A lakható állapotú ingatlanokat az ország egészén ugyanakkora arányban vették (23%) A jó állapotban lévő lakásokra keleten volt a legnagyobb igény (47%), míg a nagyon jó állapotú ingatlanok a fővárosban cseréltek gazdát legnagyobb arányban (35%).

Augusztusban, Pest megyében (5%) és vidéken (4%) is, kisebb volt az alku lehetősége házvásárláskor, mint júliusban (6% illetve 9%). Panellakások esetében továbbra is 3 (Budapest) illetve 4 (vidék) százalékos alkuban egyeztek meg a felek, téglalakások esetében azonban kevesebb engedményt (3%) adtak az eladók országszerte.

A XIII. kerület iránti érdeklődés még tovább fokozódott július óta. Az érdeklődők csaknem ötöde szívesen költözne a kerületbe. Csakúgy, mint júliusban, most is a XIV. kerület áll a lista második helyén (17%). A harmadik helyre augusztusban a VI. kerület került (16,2%), így itt változás történt az előző hónaphoz képest, amikor a harmadik helyen még a VII. kerület állt.


Budapesten tovább nőtt a befektetési céllal vásárlók aránya (42%), míg vidéken pár százalékos visszaesés figyelhető meg (29%). Országosan nőtt a vállalkozók aránya a beosztottak rovására. A fővárosban befektetésnek legnagyobb arányban 26,5 milliós ingatlant vásároltak, melynek mérete 50-60 négyzetméter körül volt. Vidéken közel sem költöttek ennyit azok sem, akik befektetésnek szánták az ingatlant. Átlagosan 14 millió forintért vásároltak, és a lakás átlag mérete is nagyobb volt (71m2), mint a budapesti befektetéseké. A nagyobb lakásba költözők és az első lakást vásárlók együtt a vevők felét tették ki augusztusban.

A Duna House adatai alapján Budapesten a vezető eladási ok a nagyobb lakásba költözés volt, mely az eladások több, mint felének a hátterében állt. A tulajdonosok jellemzően 24 millió forintért értékesítették meglévő ingatlanjaikat, melyek átlagos mérete 54 négyzetméter volt. Emelkedett a vállalkozók aránya (29%-ról 34%-ra), ezzel párhuzamosan sokat csökkent a nyugdíjas eladók aránya az előző hónaphoz képest (28%-ról 20%-ra). Vidéken a legtöbben örökölt ingatlant értékesítettek (32%), melyek átlag értéke 11 millió forint körül alakult. A nyugdíjas eladók aránya nőtt, a vállalkozóké csökkent, mely a budapestivel épp ellentétes folyamat. Az eladási okok sokkal megosztottabbak voltak itt, mint a fővárosban.

Budán tavalyhoz képest a szélső értékek felé tolódott a megvásárolt lakások mérete. Tíz százalékkal nőtt az augusztusban megvásárolt 20-40 négyzetméteres lakások aránya a 2016-os értékhez képest, de említésre méltóan emelkedett a 140 négyzetméter feletti ingatlanok aránya is. A 600 ezer forintos négyzetméterár feletti lakások aránya 15 százalékot nőtt egy év alatt. A legtöbb lakás 40 millió forint felett kelt el. Pesten a kisebb lakások kelendőbbek, mint egy éve. A 20-40 négyzetméteres eladott lakások aránya 25 százalékról 29 százalékra emelkedett. Budához hasonlóan Pesten is nőtt a magasabb négyzetméter áron értékesített lakások aránya.

Pest megyében némileg nőtt az augusztusban eladott közepes és a nagyméretű lakások aránya. Különösen megemelkedett a 300-350 ezer forint közötti négyzetméterárú lakások aránya. Vidéken is a 300-350 ezer forint közötti négyzetméteráron eladott lakások aránya nőtt egy év alatt a legtöbbet. Legnagyobb arányban azonban továbbra is az alacsonyabb négyzetméterárú ingatlanok keltek el, az eladott vidéki lakások csaknem negyede (23%) 150-200 ezer forintos négyzetméteráron cserélt tulajdonost.