<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Négy cég jelentkezett a GSM-R vasúti kommunikációs hálózat kiépítésére tavaly decemberben kiírt közbeszerzési felhívásra a pénteken 10 órakor lejárt határidőig - közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt.

Az eljárás jelenlegi szakaszában a jelentkezők egyelőre jogi, gazdasági, pénzügyi és műszaki alkalmasságukról nyújtanak információt. A részvételi felhívásban meghatározott szempontok alapján kiválasztott legalkalmasabbnak minősített ajánlattevők kapják meg az ajánlattételhez szükséges műszaki dokumentációt.

A közlemény szerint a NISZ Zrt. legkésőbb 60 munkanapon belül megkezdi a tárgyalásokat, amelyek befejeztével – várhatóan 2013 második negyedévének végére – a legjobb ajánlatot adó céggel szerződést köt a GSM-R rendszer megvalósítására.

A NISZ az MTI megkeresésére közölte, hogy a projekt 22,6 milliárd forint összköltségvetésű, ennek 85 százaléka uniós forrásból érkezik, a fennmaradó 15 százalékot a költségvetés finanszírozza.

A NISZ Zrt. 2012. december 22-én hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki a GSM-R rendszer megvalósítására 905 kilométer vasúti vonalszakaszon.

Az akkori közlés szerint a projekt célja az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszerhez való csatlakozás, ezen belül is az egységes vonatbefolyásoló rendszerhez szükséges kommunikációs hálózat európai szabványoknak megfelelő magyarországi kiépítése.

A GSM-R (Global System for Mobile Communications – Railway) egy GSM-technológián alapuló, vasúti vezeték nélküli kommunikációs hálózat, amely lehetővé teszi a biztosítóberendezések és a vasúti járművek közötti adatkommunikációt, valamint a szabványos, hangalapú összeköttetéseket a vasúti kiszolgáló személyzetnek.

Az Európai Unió jelentős támogatásokkal igyekszik ösztönözni a GSM-R kiépítését a kelet-európai országokban. Ennek segítségével bármely ország vasúti szerelvénye úgy közlekedhet a rendszer tagországainak vasúti folyosóin, hogy nem befolyásolja haladását az egyes országok szisztémáinak különbözősége: határátlépésekor nem kell megállnia, átállnia az egyes országok eltérő rendszereire, nem lesz szükséges mozdonyt vagy mozdonyvezetőt váltani, így csökken a menetidő.

Az MTI úgy tudja, a lehetséges indulók között van a finn Nokia Siemens Networks, az osztrák Kapsch és két kínai cég, a Huawei és a ZTE.

MTI