2011. április 26. 06:01

A japán Nissan autógyár visszahívja ingyenes ellenőrzésre 271 ezer városi terepjáróját az Egyesült Államokban és Kanadában, a merevítőház rozsdásodásának veszélye miatt.

Az amerikai Országos Közlekedésbiztonsági Felügyelet (NHTSA) hétfői jelentése szerint a Nissan az 1996 és 2004 között eladott Pathfindereket és az 1997 és 2003 között értékesített Infiniti QX4 modelleket hívja vissza.

A felügyelet szerint a hólatyak és a só keveréke összegyűlhet a merevítőházban, olyan rozsdásodást okozva, amely akadályozhatja vagy lehetetlenné teheti az autó kormányzását. A Nissan tudomása szerint eddig nem volt személyi sérüléses baleset e probléma miatt, sőt, balesetről is csak egyről tudnak, de ott sem sikerült még egyértelműen bizonyítani az összefüggést.

Az amerikai felügyelet igen éberré és szigorúvá vált azóta, hogy korábban kockázatokat fedeztek fel a Toyota autók gázpedáljánál. Legutóbb február végén kényszerült a Toyota újabb 2,17 millió autója visszahívására az Egyesült Államokban a gázpedál beragadásának veszélye miatt, egészen a 2003-as modellekig visszamenőleg. A Toyota már korábban is többmillió kocsit hívott vissza emiatt. Az amerikai felügyelet több mint 400 ezer oldalnyi Toyota-dokumentáció áttekintése után döntött úgy februárban, hogy további visszahívásokra kéri a japán autógyártót. Az új visszahívás egyes Lexus szedánokra és Lexus és Highlander terepjárókra vonatkozott.

Az amerikai Toyota érdekeltség szóvivőjének tájékoztatása szerint nincs tudomásuk arról, hogy beragadó gázpedál balesetet, vagy személyi sérülést okozott volna.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.