4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A cégek számára az lenne a legnagyobb csapás, ha a kiszivárogtatott Gyurcsány-beszéd nyomán kialakult politikai viharban a hatalmat birtokló döntéshozók megtorpedóznák a már megindított reformokat. Ez nagyobb problémát jelentene, mint a kormány esetleges bukása, állítják az mfor.hu Heti Hármas sorozatában megkérdezett gazdasági elemzők.

Menedzsment Fórum: - Milyen hatással lehet a magánszektorra az a politikai vihar, amely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap kiszivárogtatott beszéde nyomán alakult ki?

Németh Dávid, az ING Hungary elemzője:

- "A vállalati szektor számára az jelentene kockázatot, ha a belpolitikai események elfajulása nyomán bizalmatlansági indítvány beadására kerülne sor, és veszélybe jutnának a tervezett intézkedések. Ennek jeleit azonban egyelőre nem látom, a koalíció kiállt Gyurcsány Ferenc személye mellett. Még hasznára is válhat a kormányfőnek, hogy beszéde nyilvánosságra jutott. Ha ugyanis elcsendesednek a kedélyek, az ellenzék már nem vetheti a szemére az elmúlt évek hazugságait.

Más a helyzet azonban, ha a miniszterelnök távozásra kényszerül, mert azzal együtt a gazdaságpolitika eddig felvázolt irányvonalai is bizonytalanná válnának. Új stabilizációs program kidolgozására pedig nem nagyon van idő, minél hamarabb túl kellene esni a változásokon. A 2007-es gazdasági környezet ez utóbbi forgatókönyv esetében sem változna számottevően, ugyanis a legtöbb törvényt már elfogadták.

A tőzsdei cégek helyzetét jelenleg inkább a nemzetközi események befolyásolják, ami azt jelzi, hogy a piacok nem számítanak nagy politikai válságra hazánkban. Ha a felvétel a végre tényeken alapuló konvergenciaprogram kidolgozása előtt került volna nyilvánosságra, feltehetőleg a kereskedésben is nagyobb lavinát indított volna el. A forintárfolyamon hétfő reggel tükröződtek a bizonytalanság jelei, de a 3-4 forintos gyengülést délután sikerült ledolgozni."

Pletser Tamás, az Erste Bank elemzője:

- "Senki nem örül annak, ha a kormány nyilvánvalóan nem végzi jól a dolgát, de a vállalatok életét szűkebb értelemben nem ez befolyásolja. Rövid távon elhanyagolható hatást gyakorolhat a magánszektorra a politikai bizonytalanság. Csehországban például hónapok óta nem alakult meg a kormány, a GDP mégis mintegy 7 százalék körül növekedett. A piacok számára az igazi érvágást a tartós válság és a megegyezésre való képtelenség jelentené.

A gazdaság szereplőit elsősorban a költségvetés helyzete és a kamatlábszint
alakulása érinti. Egy stabil kormány bizonyosságot jelent a pénzek megfelelő elosztására és a gazdasági egyensúly megteremtésére. A cégeknek nem az lenne a legnagyobb csapás, ha a kormánynak mennie kellene, hanem az, ha a hatalomra kerülő döntéshozók elsüllyesztenék a már megindított pozitív folyamatokat.

A piac nem elégedett teljes mértékben a Gyurcsány-csomaggal, de úgy gondolja, hogy az megfelelő lehetőséget biztosít a hatalmas hiány ledolgozására. A meglévő konvergenciaprogramtól való elmozdulást (a lazítást) negatívan fogadná. Ha a kormányváltás ezt okozná, az szintén negatív következményekkel járna."

Samu János, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője:

- "Nem hinném, hogy a vasárnap nyilvánosságra hozott kormányfői beszéd rövidtávon különösképpen kihatna a cégek döntéshozatalára. Legfeljebb a pénzügyi piacokon működő vállalatok érezhetik meg saját bőrükön a "botrány" hatásait, az árfolyamok átmeneti változékonyságán keresztül.

A magánszektorban csupán abban az esetben beszélhetnénk komoly következményekről, ha veszélybe kerülne a kormány vagy a kormányfő pozíciója, és ezáltal a tervezett reformintézkedések is, például a költségvetési hiány leszorításának és a kisebb állam megvalósításának elképzelései. Szerintem azonban nem kell kormányválsággal számolni a jövőben.

A gazdaságpolitikai bizonytalanságok pénzügyi szempontból általában jelentősen kihatnak a cégek életére. A magas és volatilis kamatkörnyezet, illetve a változékony valutaárfolyam, amely az exportbevételeken és a vállalati kiadások (így a hitelszolgálat) alakulásán keresztül jelentkezik, nemcsak a pénzügyi tervezést nehezíti meg, de konkrét költségekkel is jár.

Ez az instabilitás jellemezte az elmúlt években a gazdaságpolitikát, és ennek megszüntetésére indultak el pozitív folyamatok idén nyáron. A hangfelvétel is azt mutatja, hogy a kormányzat kész változtatni a korábbi rossz gyakorlaton."

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!