TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A cégek számára az lenne a legnagyobb csapás, ha a kiszivárogtatott Gyurcsány-beszéd nyomán kialakult politikai viharban a hatalmat birtokló döntéshozók megtorpedóznák a már megindított reformokat. Ez nagyobb problémát jelentene, mint a kormány esetleges bukása, állítják az mfor.hu Heti Hármas sorozatában megkérdezett gazdasági elemzők.

Menedzsment Fórum: - Milyen hatással lehet a magánszektorra az a politikai vihar, amely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap kiszivárogtatott beszéde nyomán alakult ki?

Németh Dávid, az ING Hungary elemzője:

- "A vállalati szektor számára az jelentene kockázatot, ha a belpolitikai események elfajulása nyomán bizalmatlansági indítvány beadására kerülne sor, és veszélybe jutnának a tervezett intézkedések. Ennek jeleit azonban egyelőre nem látom, a koalíció kiállt Gyurcsány Ferenc személye mellett. Még hasznára is válhat a kormányfőnek, hogy beszéde nyilvánosságra jutott. Ha ugyanis elcsendesednek a kedélyek, az ellenzék már nem vetheti a szemére az elmúlt évek hazugságait.

Más a helyzet azonban, ha a miniszterelnök távozásra kényszerül, mert azzal együtt a gazdaságpolitika eddig felvázolt irányvonalai is bizonytalanná válnának. Új stabilizációs program kidolgozására pedig nem nagyon van idő, minél hamarabb túl kellene esni a változásokon. A 2007-es gazdasági környezet ez utóbbi forgatókönyv esetében sem változna számottevően, ugyanis a legtöbb törvényt már elfogadták.

A tőzsdei cégek helyzetét jelenleg inkább a nemzetközi események befolyásolják, ami azt jelzi, hogy a piacok nem számítanak nagy politikai válságra hazánkban. Ha a felvétel a végre tényeken alapuló konvergenciaprogram kidolgozása előtt került volna nyilvánosságra, feltehetőleg a kereskedésben is nagyobb lavinát indított volna el. A forintárfolyamon hétfő reggel tükröződtek a bizonytalanság jelei, de a 3-4 forintos gyengülést délután sikerült ledolgozni."

Pletser Tamás, az Erste Bank elemzője:

- "Senki nem örül annak, ha a kormány nyilvánvalóan nem végzi jól a dolgát, de a vállalatok életét szűkebb értelemben nem ez befolyásolja. Rövid távon elhanyagolható hatást gyakorolhat a magánszektorra a politikai bizonytalanság. Csehországban például hónapok óta nem alakult meg a kormány, a GDP mégis mintegy 7 százalék körül növekedett. A piacok számára az igazi érvágást a tartós válság és a megegyezésre való képtelenség jelentené.

A gazdaság szereplőit elsősorban a költségvetés helyzete és a kamatlábszint
alakulása érinti. Egy stabil kormány bizonyosságot jelent a pénzek megfelelő elosztására és a gazdasági egyensúly megteremtésére. A cégeknek nem az lenne a legnagyobb csapás, ha a kormánynak mennie kellene, hanem az, ha a hatalomra kerülő döntéshozók elsüllyesztenék a már megindított pozitív folyamatokat.

A piac nem elégedett teljes mértékben a Gyurcsány-csomaggal, de úgy gondolja, hogy az megfelelő lehetőséget biztosít a hatalmas hiány ledolgozására. A meglévő konvergenciaprogramtól való elmozdulást (a lazítást) negatívan fogadná. Ha a kormányváltás ezt okozná, az szintén negatív következményekkel járna."

Samu János, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője:

- "Nem hinném, hogy a vasárnap nyilvánosságra hozott kormányfői beszéd rövidtávon különösképpen kihatna a cégek döntéshozatalára. Legfeljebb a pénzügyi piacokon működő vállalatok érezhetik meg saját bőrükön a "botrány" hatásait, az árfolyamok átmeneti változékonyságán keresztül.

A magánszektorban csupán abban az esetben beszélhetnénk komoly következményekről, ha veszélybe kerülne a kormány vagy a kormányfő pozíciója, és ezáltal a tervezett reformintézkedések is, például a költségvetési hiány leszorításának és a kisebb állam megvalósításának elképzelései. Szerintem azonban nem kell kormányválsággal számolni a jövőben.

A gazdaságpolitikai bizonytalanságok pénzügyi szempontból általában jelentősen kihatnak a cégek életére. A magas és volatilis kamatkörnyezet, illetve a változékony valutaárfolyam, amely az exportbevételeken és a vállalati kiadások (így a hitelszolgálat) alakulásán keresztül jelentkezik, nemcsak a pénzügyi tervezést nehezíti meg, de konkrét költségekkel is jár.

Ez az instabilitás jellemezte az elmúlt években a gazdaságpolitikát, és ennek megszüntetésére indultak el pozitív folyamatok idén nyáron. A hangfelvétel is azt mutatja, hogy a kormányzat kész változtatni a korábbi rossz gyakorlaton."

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.