2016. március 7. 04:22

Nem csak a jegybank elnökének bére ugrott hatalmasat a múlt heti törvényjavaslat elfogadásával, de más állami cégvezéreknek is drasztikusan megnőtt a fizetése idén.

Múlt héten számoltunk be arról, hogy Matolcsy György, a jegybank elnökének fizetését egy módosító törvényjavaslattal az eddigi 2,3 millió forintról 5 millióra emelték, sőt, a jegybank többi vezető tisztséget betöltő alkalmazottainak a bére is jelenősen megnövekedik a törvényjavaslat elfogadása után.

Ám nem az MNB az egyetlen szervezet, ahol drasztikusan emelkedtek a fizetések. Mindez annak köszönhető, hogy még tavaly év végén a kormány alaposan megemelte az állami cégvezérek bérplafonját. Ennek köszönhetően idén akár HAVI bruttó 3-5 millió forintot is kereshetnek. Az, hogy kire melyik bérplafon vonatkozik, az függ a cég méretétől és attól, hogy melyik szektorban működik. Azok a vezetők, melyek a pénzügyi szektorban tevékenykedő céget irányítanak, 5 milliós bérért láthatják el a feladatukat a jövőben.

A sajtóban eddig megjelent információk alapján azt már tudhatjuk, hogy a Magyar Posta és a MÁV-vezér is megkapja a maximális 5 millió forintot. A Postánál a vezérigazgató eddig 2 millió forintot keresett, mellette 80 százalékos évi prémiumra volt jogosult, utóbbi a béremeléssel 20 százalékra csökkent. A gazdasági vezérigazgató-helyettes bére havi bruttó 1,95 millióról 4,2-re ugrott, de a korábbi 70 százalékos prémium esetében is 20 százalékra mérséklődött, az általános verzérigazgató-helyettes 2 milliós korábbi bére pedig 4,2 millióra emelkedett idén.

Maradva a pénzügyi szektornál, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója, Nagy Csaba bérén sem spóroltak, a maximális 5 millióra emelték a korábbi 2 milliós bruttót, az éves prémium mértéke pedig 80-ról 20 százalékra csökkent. Helyettese sem panaszkodhat, hiszen 1,95 millióról 4-re növekedett a havi juttatása, ami 105 százalékos béremelést jelent. Az ügyvezetők bére a korábbi maximum 1,95 millió helyett már idén 3,2 millió  lehet.

Nem érte el a 100 százalékos béremelést a Főgáz vezérigazgatójának a bére a honlapon elérhető adatok alapján. A tavaly 2 millió forint után idén bruttó 3,5 millióért láthatja el a feladatát (ez 75 százalékos emelés), a helyettesének juttatása 1,98 millióról ugrott 3 millióra, ami 51 százalékos bérnövekedést jelent. A prémiumok ebben az esetben is 20 százalékra csökkentek, korábban még 42,9 százalékra voltak jogosultak a vezetők.

szerk.: mindezekkel párhuzamosan a magyar minimálbér idén bruttó 5,7 százalékkal emelkedett, ami nettóban 5040 forint pluszt jelent. 

A legszerényebb bérnövekedést az Államadósság Kezelő Központ esetében láttuk. Barcza György, vezérigazgató fizetése bruttó 1,998 millióról 3 millióra nőtt idén, ami 50,1 százalékos növekedést jelent. Helyettese, Réz András ugyanilyen mértékű emelést kapott viszont alacsonyabb bér mellett: keresete 1,798 millióról 2,7-re nőtt idén. Az idei bérezésekre vonatkozó adatokkal rendelkező állami társaságok között viszont csak itt találtunk precedenst arra, hogy a prémiumokat növelték volna. Pontosabban, korábban az ÁKK-vezérek nem kaptak éves prémiumot, az idei évtől viszont a vezérigazgatót és a helyettesét 10 százalékos extra juttatás illetheti majd meg.

mfor.hu