2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az alacsonyabb társaságiadó-kulcsot használó országokat az átlagosnál magasabb gazdasági növekedés jellemzi - derül ki a KPMG adótanácsadó 86 országra kiterjedő felméréséből, amely az 1993–2006 közötti periódusban vizsgálta meg az egyes államok társaságiadó-kulcsának változtatásait. Az alacsony adókkal nyert versenyelőnyök a szakértők szerint azonban csak rövid távra szólnak - idézi a tanulmányt a Világgazdaság.

A KPMG vezető adózási szakértője, Loughlin Hickey a trendet azzal magyarázza: mihelyst egy nagyobb gazdaság az adókulcs csökkentése mellett dönt, a környező országok is késztetést éreznek annak követésére versenyelőnyük fenntartása miatt.

A kisebb társaságiadó-kulcs által kiváltott jelentős gazdasági bővülés kiemelkedő példájaként a jelentés Írországot hozza fel, amely a kilencvenes évek eleji 40 százalékos szintről - fokozatosan mérsékelve - 2003-ra 12,5 százalékra csökkentette azt. A most is érvényben lévő adószint a fejlett országok között jelenleg a legalacsonyabb terhelésnek számít. Az ír gazdasági csoda fénykorában az ország GDP-je évi 12 százalékkal növekedett, majd 2,5 százalékra lassult; ezt a KPMG annak tulajdonítja, hogy az adókulcsok és befektetői kedvezmények terén igen komoly versenytársra lelt a kelet-európai országokban - írja a Világgazdaság.

Az alacsonyabb adókulcshoz párosuló magasabb gazdasági növekedés példájaként a jelentés még a skandináv országokat hozza fel. Norvégia, Svédország és Dánia volt az első, amely a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején radikálisan csökkentette a vállalati adót. A KPMG a kisebb adókulcs, nagyobb GDP-bővülés párhuzamának egyik nagy kivételeként az Egyesült Államokat említi, amely a 40 százalékos adószint mellett is igen magas gazdasági növekedési ütemet tudott fenntartani - számol be a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!