<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az alacsonyabb társaságiadó-kulcsot használó országokat az átlagosnál magasabb gazdasági növekedés jellemzi - derül ki a KPMG adótanácsadó 86 országra kiterjedő felméréséből, amely az 1993–2006 közötti periódusban vizsgálta meg az egyes államok társaságiadó-kulcsának változtatásait. Az alacsony adókkal nyert versenyelőnyök a szakértők szerint azonban csak rövid távra szólnak - idézi a tanulmányt a Világgazdaság.

A KPMG vezető adózási szakértője, Loughlin Hickey a trendet azzal magyarázza: mihelyst egy nagyobb gazdaság az adókulcs csökkentése mellett dönt, a környező országok is késztetést éreznek annak követésére versenyelőnyük fenntartása miatt.

A kisebb társaságiadó-kulcs által kiváltott jelentős gazdasági bővülés kiemelkedő példájaként a jelentés Írországot hozza fel, amely a kilencvenes évek eleji 40 százalékos szintről - fokozatosan mérsékelve - 2003-ra 12,5 százalékra csökkentette azt. A most is érvényben lévő adószint a fejlett országok között jelenleg a legalacsonyabb terhelésnek számít. Az ír gazdasági csoda fénykorában az ország GDP-je évi 12 százalékkal növekedett, majd 2,5 százalékra lassult; ezt a KPMG annak tulajdonítja, hogy az adókulcsok és befektetői kedvezmények terén igen komoly versenytársra lelt a kelet-európai országokban - írja a Világgazdaság.

Az alacsonyabb adókulcshoz párosuló magasabb gazdasági növekedés példájaként a jelentés még a skandináv országokat hozza fel. Norvégia, Svédország és Dánia volt az első, amely a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején radikálisan csökkentette a vállalati adót. A KPMG a kisebb adókulcs, nagyobb GDP-bővülés párhuzamának egyik nagy kivételeként az Egyesült Államokat említi, amely a 40 százalékos adószint mellett is igen magas gazdasági növekedési ütemet tudott fenntartani - számol be a Világgazdaság.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.