<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem sikerült rendezni gázárral kapcsolatos orosz-ukrán vitát: az erről szóló kijevi tárgyalások eredménytelenül értek véget hétfőre virradóra, az orosz fél pedig kitartott korábbi álláspontja mellett, amely szerint reggeltől nem szállít gázt Ukrajnának, ha addig nem fizeti ki a csaknem kétmilliárd dolláros gázadósságát.

A megbeszélések után Szergej Kuprijanov, a Gazprom orosz gázvállalat képviselője közölte, hogy az orosz fél várja a felhalmozódott 1,951 milliárd dolláros gázadósság kifizetését június 16-án, hétfőn moszkvai idő szerint 10 óráig (magyar idő szerint reggel nyolc óráig), és amennyiben addig nem érkezik meg a pénz, az ukrajnai gázszállítások tekintetében áttér az előre fizetés rendszerére. Az orosz fél jelezte, hogy már többször eltolta ennek határidejét, és ezúttal már nem hajlandó újabb engedményre. Ez egyben azt jelenti, hogy leállnak az Ukrajnába irányuló gázszállítások, ami miatt fennakadások lehetnek az Európai Unió országaiba irányuló gázszállításokban is.

Andrij Koboljev, az ukrajnai Naftogaz vállalat vezetője azonban azt mondta a kudarcba fulladt tárgyalások után, hogy van még esély a kompromisszumra a hétfő reggeli határidő lejártáig. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság azt javasolta, hogy Ukrajna átmenetileg 326 dollárt fizessen ezer köbméter gázért, de az orosz fél nem fogadta el ezt a javaslatot.

Oroszország és Ukrajna között régóta vannak nézeteltérések akörül, hogy mennyit ér az orosz földgáz. Oroszország azt ajánlotta, hogy megszünteti az exportvámot és az Ukrajnának szánt földgáz árát 385 dollárra csökkenti ezer köbméterenként a jelenlegi 485 dollárról. Ukrajna erre válaszul közölte, hogy kész a kompromisszumra, de csak 326 dollárt hajlandó fizetni 18 hónapon át, időt hagyva ezzel az árkérdés rendezésére. Ehhez a Naftogaz ukrán gázipari cég vezetője hozzátette még a maga részéről, hogy a 326 dollárt is "igen magasnak" tartják Kijevben, mivel nagy európai cégektől jóval alacsonyabb árajánlatokat is kaptak.

hirdetés

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.