TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Bár szakmai körökben eleinte nagy felháborodást okozott az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) megszüntetése, úgy tűnik, a harag nem volt tartós. Az mfor.hu Heti Hármasában megkérdezett cégvezetők egyöntetűen szakmailag megalapozott döntésnek tartják az informatikával és távközléssel kapcsolatos feladatkörök átszervezését.

- A Gyurcsány-kormány megszüntette az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot (IHM), és több szervezetre osztotta el az informatikával és távközléssel kapcsolatos kormányzati felelősséget. Miként hat e változás az infokommunikációs szakmára? Érezték-e az elmúlt hónapokban az informatikai tárca megszüntetésének hátrányát?

Beck György, a Hewlett-Packard Magyarország vezérigazgatója:

- Az IHM az új kormányzati struktúrában nem él tovább, feladatainak egy részét a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), más részét a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) vette át. Ezt a szakma a bejelentést követően meglehetősen negatívan élte meg, ugyanis úgy gondoltuk, hogy a korábbihoz képest a jövőben alacsonyabb szinten jelenik meg a kormányzati célok között az informatika és a távközlés.

Az elmúlt másfél hónapban azonban pozitív hatásait is láthattuk az átalakításoknak, a szakmát illetően jó döntések meghozatalára is sor került. Míg korábban az önkormányzati informatikai fejlesztések az IHM-hez, a központi rendszerek pedig a MeH-hez tartoztak, mára mindez egy kézbe került. Ennek következtében megszűntek azok a kommunikációs zavarok, amelyek a két intézmény között fennálltak.

Az még nyitott kérdés, mi fog történni a jövőben ebben a felépítésben, ugyanis a nagy informatikai projekteket még csak most készítik elő, és a II. Nemzeti Fejlesztési Terv is véglegesítésre vár. Néhány hónap múlva, ha a konkrétumokat is megismerjük, látni fogjuk, hiányzik-e a korábbi struktúra.

Egyelőre jó kezdeményezésnek tartjuk, hogy néhány államigazgatási feladatot központosítanának, például a minisztériumok informatikai tevékenységét egy szerv látná el. Az összevont szolgáltatási központ létrehozása ugyanis kevesebb forrásfelhasználással hatékonyabb munkát eredményez. Nem véletlen, hogy a gyakorlatban a vállalatok is hasonló tervekben gondolkodnak.

Kürti Sándor, a KÜRT Rt. elnöke:

- Rendkívül összetett a kérdés. Általános értelemben az IHM az informatika minden területének szabályozási és stratégiai vetületét kívánta lefedni, a MeH pedig az állam informatikájáért volt felelős, mint ahogy ma is ellátja ezt a feladatot. Az IHM valamennyi eredeti funkcióját a GKM vette át. E döntés megfelel a kormányzati célnak: költségtakarékos (évi mintegy 6 milliárdos megtakarítást remélnek tőle), és az átalakításban nem vesztek el az állami funkciók.

Az informatikai vállalkozások számára viszont ez a döntés hátrányos, hiszen nincsen egy kiemelt, csak erre a területre fókuszáló állami partnerük. Mivel hazánk nem rendelkezik olyan jelentős informatikai iparral, mely ezt az évi plusz 6 milliárdot "bevállalhatta" volna, ezért ezt a kérdést szerintem a normális gazdasági szabályozók szerint rendezték.

Papp István, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója:

- Ha emocionális szempontból közelítjük meg a kérdést, akkor minden informatikai szakembernek sokat jelentett a tárca megléte, ezzel ugyanis intézményesítették az informatika ügyét Magyarországon. Ha viszont objektíven nézzük a helyzetet, akkor azt is látni kell, hogy sokkal inkább szemléleti, mint intézményi kérdésről van szó.

Hozzáállás tekintetében semmilyen mértékben sem változott a kormányzat IT-politikája. Az IHM megszüntetése tehát az informatikai szakma és az ország szempontjából nem jelentős változás: az eddig körvonalazódott tervekben a terület ugyanolyan hangsúlyos szerepet kap a jövőben, mint korábban. Ezt mutatják például az elektronikus önkormányzati rendszer kialakítására tett lépések is, emellett a jelek szerint továbbra is az informatika maradt az Új Magyarország Program és a II. Nemzeti Fejlesztési Terv egyik sarokpontja.

Minden szervezeti átalakulás jó alkalom arra, hogy a korábban meglévő működési problémákat felszámolják. A mostani változások is magukban hordozzák azt a lehetőséget, hogy egy hatékonyabban működő informatikai koordináció jöjjön létre az országban.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Munkahelyi stresszoldás: tippek és praktikák
Menjen vagy maradjon Gyurcsány? Gazdasági szcenáriók
Megnyirbálja a cégek profitját a Gyurcsány-csomag

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.