4p

Bár szakmai körökben eleinte nagy felháborodást okozott az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) megszüntetése, úgy tűnik, a harag nem volt tartós. Az mfor.hu Heti Hármasában megkérdezett cégvezetők egyöntetűen szakmailag megalapozott döntésnek tartják az informatikával és távközléssel kapcsolatos feladatkörök átszervezését.

- A Gyurcsány-kormány megszüntette az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot (IHM), és több szervezetre osztotta el az informatikával és távközléssel kapcsolatos kormányzati felelősséget. Miként hat e változás az infokommunikációs szakmára? Érezték-e az elmúlt hónapokban az informatikai tárca megszüntetésének hátrányát?

Beck György, a Hewlett-Packard Magyarország vezérigazgatója:

- Az IHM az új kormányzati struktúrában nem él tovább, feladatainak egy részét a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), más részét a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) vette át. Ezt a szakma a bejelentést követően meglehetősen negatívan élte meg, ugyanis úgy gondoltuk, hogy a korábbihoz képest a jövőben alacsonyabb szinten jelenik meg a kormányzati célok között az informatika és a távközlés.

Az elmúlt másfél hónapban azonban pozitív hatásait is láthattuk az átalakításoknak, a szakmát illetően jó döntések meghozatalára is sor került. Míg korábban az önkormányzati informatikai fejlesztések az IHM-hez, a központi rendszerek pedig a MeH-hez tartoztak, mára mindez egy kézbe került. Ennek következtében megszűntek azok a kommunikációs zavarok, amelyek a két intézmény között fennálltak.

Az még nyitott kérdés, mi fog történni a jövőben ebben a felépítésben, ugyanis a nagy informatikai projekteket még csak most készítik elő, és a II. Nemzeti Fejlesztési Terv is véglegesítésre vár. Néhány hónap múlva, ha a konkrétumokat is megismerjük, látni fogjuk, hiányzik-e a korábbi struktúra.

Egyelőre jó kezdeményezésnek tartjuk, hogy néhány államigazgatási feladatot központosítanának, például a minisztériumok informatikai tevékenységét egy szerv látná el. Az összevont szolgáltatási központ létrehozása ugyanis kevesebb forrásfelhasználással hatékonyabb munkát eredményez. Nem véletlen, hogy a gyakorlatban a vállalatok is hasonló tervekben gondolkodnak.

Kürti Sándor, a KÜRT Rt. elnöke:

- Rendkívül összetett a kérdés. Általános értelemben az IHM az informatika minden területének szabályozási és stratégiai vetületét kívánta lefedni, a MeH pedig az állam informatikájáért volt felelős, mint ahogy ma is ellátja ezt a feladatot. Az IHM valamennyi eredeti funkcióját a GKM vette át. E döntés megfelel a kormányzati célnak: költségtakarékos (évi mintegy 6 milliárdos megtakarítást remélnek tőle), és az átalakításban nem vesztek el az állami funkciók.

Az informatikai vállalkozások számára viszont ez a döntés hátrányos, hiszen nincsen egy kiemelt, csak erre a területre fókuszáló állami partnerük. Mivel hazánk nem rendelkezik olyan jelentős informatikai iparral, mely ezt az évi plusz 6 milliárdot "bevállalhatta" volna, ezért ezt a kérdést szerintem a normális gazdasági szabályozók szerint rendezték.

Papp István, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója:

- Ha emocionális szempontból közelítjük meg a kérdést, akkor minden informatikai szakembernek sokat jelentett a tárca megléte, ezzel ugyanis intézményesítették az informatika ügyét Magyarországon. Ha viszont objektíven nézzük a helyzetet, akkor azt is látni kell, hogy sokkal inkább szemléleti, mint intézményi kérdésről van szó.

Hozzáállás tekintetében semmilyen mértékben sem változott a kormányzat IT-politikája. Az IHM megszüntetése tehát az informatikai szakma és az ország szempontjából nem jelentős változás: az eddig körvonalazódott tervekben a terület ugyanolyan hangsúlyos szerepet kap a jövőben, mint korábban. Ezt mutatják például az elektronikus önkormányzati rendszer kialakítására tett lépések is, emellett a jelek szerint továbbra is az informatika maradt az Új Magyarország Program és a II. Nemzeti Fejlesztési Terv egyik sarokpontja.

Minden szervezeti átalakulás jó alkalom arra, hogy a korábban meglévő működési problémákat felszámolják. A mostani változások is magukban hordozzák azt a lehetőséget, hogy egy hatékonyabban működő informatikai koordináció jöjjön létre az országban.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Munkahelyi stresszoldás: tippek és praktikák
Menjen vagy maradjon Gyurcsány? Gazdasági szcenáriók
Megnyirbálja a cégek profitját a Gyurcsány-csomag

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!