<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Electrolux jászberényi gyáraiban a gazdasági válság ellenére nem terveznek elbocsátást, sőt van olyan gyártási terület, ahol szezonális munkaerő-felvételére kerül sor - közölte Takács János, a svéd tulajdonú társaság vezérigazgatója kedden az MTI-vel.

A vállalat vezetője elmondta: a pénzügyi-gazdasági válság miatt megváltoztak a piaci igények, és az Electrolux magyarországi egységeiben gyártott terméke iránt is csökkent a kereslet. Így termelés volumenét és a foglalkoztatottak számát ennek alapján kell meghatározni a cégvezetésnek.

A nehézségek ellenére az Electrolux Lehel Kft. egyik jászberényi gyárában sem lesz létszámleépítés, sőt a hűtőszekrénygyárban a nyári gyártási főszezonra márciustól-májusig határozott időre szóló szerződéssel 200-250 főt vesznek fel. A vezérigazgató kérdésre válaszolva cáfolta, hogy a jászberényi gyárakban négy napos munkarendet vezettek volna be.

Az Electrolux csoport a nyíregyházi hűtőszekrénygyárában viszont - amint azt az elmúlt héten bejelentették - várhatóan 110 dolgozó dolgozót bocsátanak el. Az üzemi tanáccsal már meg is kezdődtek az egyeztetések és tájékoztatták a tervezett létszámleépítésről az Állami Foglalkoztatási Szolgálatot is. A nyírségi üzemben a nyolc műszakos munkarendet valószínűleg nem lehet megtartani, és hét műszakosra kell áttérni a gyárnak.

A világ második számú háztartásigép-gyártójának, a svéd Electrolux cégnek - szintén múlt heti közlés szerint - tavaly 366 millió svéd koronás adózott eredményt sikerült elérni, 87,5 százalékkal kevesebbet a 2007-es 2,925 milliárd koronánál. Az üzletmenetet jelentősen befolyásolta az év végére a nemzetközi gazdasági visszaesés.

A február 4-én közzétett beszámolóban hangsúlyozták, hogy a piaci bizonytalanságra tekintettel számszerű előrejelzést nem adnak erre az évre, de bizonyosra veszik, hogy rövid távon nem várható javulás a piacon, sőt, a cég termékei iránt várhatóan csökkenhet a kereslet.

Azt már 2008 decemberének közepén bejelentették: az Electrolux világszerte háromezer ember elbocsátását tervezi, és a létszámleépítés érint minden üzletágat, gyárat és vállalatot a világon. Így nagy valószínűséggel a magyarországiakat is, ám az csak később dől el, milyen mértékben. Az Electrolux világszerte 57 ezer embert foglalkoztat, Magyarországon 2007 végén 4800-an álltak alkalmazásban a vállalatnál.

Az Electrolux csoport gyártóegységeinek közel fele már alacsony bérű országokban működik. E program jegyében került át Magyarországra, Jászberénybe a csoport egyik legfontosabb gyártóbázisa, és építették fel 65 millió eurós beruházással a csoport nyíregyházi termelőegységét, amely 2005. januárban kezdett termelni. Megtörtént a svédországi porszívógyár Jászberénybe való áttelepítése is, 1,2 millió eurós beruházással.

MTI/Menedzsment Fórum