TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Nemrégiben díjazták a legjobb hazai "női" munkahelyeket, amelyeknek így lehetőségük nyílt megmutatni, milyen karrierlehetőségeket kínálnak a hölgyeknek, hogyan teszik lehetővé képességeik fejlesztését, és mit tesznek azért, hogy dolgozóik a munkát és a magánéletet össze tudják egyeztetni. Az mfor.hu Heti Hármas sorozatában a pályázathirdetőt és a nyertes cégeket kérdeztük.

Ferenczi Andrea, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnöke:

- Mitől lesz az egyenlő bér és egyenlő bánásmód követeléséből megvalósítható gyakorlat? Mikor és mitől fognak a munkahelyek rájönni, hogy a nők aktív részvétele nélkül nem lehetnek versenyképesek? Egyebek között ezekre a kérdésekre kellene mielőbb és minél kedvezőbb választ keresni.

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség ebből a megfontolásból hirdetett pályázatot a "Legjobb Női Munkahely Díj 2007" elnyerésére. A díjjal hagyományt szeretnénk teremteni, alkalmat adni a munkahelyeknek, hogy megmutathassák: milyen karrierlehetőségeket kínálnak a nőknek, hogyan teszik lehetővé képességeik fejlesztését, és mit tesznek azért, hogy dolgozóik a munkát és a magánéletet össze tudják egyeztetni.

A pályázat díjait egy szakkonferencián osztották ki, amelyen a résztvevők elmondták: ahhoz, hogy az esélyegyenlőségből valódi egyenlőség lehessen, nem annyira pénzre, mint inkább szemléletváltozásra van szükség.

Arra, hogy a cégek megtapasztalják: a nők érzékenysége, kitartása, munkabírása, lelkesedése és szorgalma nélkül nem lehetnek igazán versenyképesek. Hogy a vállalatok vezetői lássák: ha a munkáltató nem képes olyan légkört teremteni, amellyel minden dolgozóból az illető képességeinek maximumát sikeresen felszínre hozza, akkor a befektetés nem fog megtérülni.

Ugyanakkor legalább ennyire fontos, hogy a nők is megtanulják: igenis küzdeniük kell saját magukért és érdekeikért, meg kell tanulniuk kellő határozottsággal képviselni értékeiket és eredményeiket.

A pályázat nyertesei bizonyították, hogy mindez már Magyarországon sem csak álom, és ha nem is sokan, de már vannak, akik ezeket a szempontokat és követelményeket át tudták ültetni a gyakorlatba.

Az első díjat a dm érdemelte ki, különösen azzal, ahogy a gyes-ről és gyedről visszatérő dolgozói újbóli munkába állását segítette, illetve amilyen rugalmasan kezelte a munka és a család szempontjainak összehangolását.

A második helyezett Paksi Atemerőmű a nők egészségének megőrzésére összetett rendszert épített ki, és kiemelkedő a 40 év feletti nőkről való gondoskodása is. A harmadik díjas GE Healthcare Division a karriergondozás terén nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

Sélei Annamária, az első helyezett dm Kft. személyzeti vezetője:

- Bár a pályázókat több szempont – karrierlehetőségek, egészség és jó környezet megőrzése, készségek fejlesztésének lehetősége – alapján értékelték, én a gyesről, gyedről visszatérő kismamák helyzetének kezelését emelném ki a dm esetében. Ugyanakkor minden bírálati kategóriában a társaságunk nyert.

A cégnek Magyarországon 1800 munkatársa van, ebből 1692 nő és 108 férfi. Középvezetőknél is a nők vannak többen, ez már a nagyszámú női munkaerőből is adódik. A cégvezetésben is találunk hölgyeket, egyikük éppen gyesen van. Jelenleg egyébként 230 fő a gyesen lévők száma, és közülük 46-an dolgoznak a gyermekgondozás mellett.

Nálunk a nők munkába állásának megkönnyítéséhez nagyban hozzájárul a részmunkaidős foglalkoztatás (4-5-6-7 órában). A pályázat benyújtásának időpontjában 1055 fő dolgozott részmunkaidőben. A cégnél számtalan munkakört be lehet tölteni ily módon, legyen szó akár üzletvezető-helyettesről, eladó/pénztárosról, középvezetőről, beszerzőről, asszisztensről, ügyintézőről, műszakvezetőről vagy takarítóról.

Mint látható, az ilyen foglalkoztatás a vezetőknél sem probléma; azok a menedzserek, akik például visszajönnek gyermekvállalás után, ugyanúgy dolgozhatnak négy vagy hat órában. Ugyanakkor ha valaki 2-3 év után jön vissza dolgozni, sok folyamat változik, ezért biztosítunk számára egy betanulási időt, ami a visszajelzések alapján szintén nagyon hasznos.

A dm-nél részmunkaidőben is adott az előrelépés lehetősége, például egy eladó/pénztárosból is lehet üzletvezető-helyettes. Fontos, hogy átjárhatóságot biztosítunk a két munkavállalási forma között, tehát egy részmunkaidőben dolgozó alkalmazott is lehet később teljes munkaidős, illetve ez fordítva is lehetséges.

Odafigyelünk arra, hogy dolgozóink meg tudják teremteni a munka és a magánélet egyensúlyát, így a részmunkaidős foglalkoztatás biztosítása mellett törekszünk arra, hogy az alkalmazottak lakhelyéhez közeli üzletben ajánljunk fel állást. Emellett vállalati rendezvényeket, Családi Napot, Mikulás-ünnepet tartunk, a nálunk tíz éve dolgozók pedig üdülési csekkben részesülnek.

Németh Krisztina, a különdíjas WEST Hungary Consulting Kft. ügyvezető igazgatója:

- Cégünk 51 fővel működik, ebből a létszámból három férfi munkatársunk van. A társaságunk tulajdonosa férfi, én jó magam ügyvezetem a céget. A különböző üzletágak élén szintén női vezetők vannak.

A vállalatunk az indoklás szerint a rugalmas munkaidő, a női dolgozók igényeinek sokoldalú kielégítése és hosszú távú elkötelezettsége miatt kaphatta meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium különdíját. A West Hungary kialakította esélyegyenlőségi politikáját, eszközeivel a különleges adottságokkal rendelkező munkavállalókat támogatja.

A dolgozóknak lehetőségük van rugalmas munkaidőben dolgozni, megválasztani a munkaidő kezdésének és bejezésének időpontját, illetve azt a családi élethez igazítani. Diszkriminációmentes női foglalkoztatást alakítottunk ki: a bérezés és a munkakörök betöltése teljesítmény elvű, ez alapján biztosítunk karrierlehetőséget a cég fejlődése érdekében.

Pozitív diszkriminációt alkalmazunk a családi kötelezettségeket teljesítő munkavállalók esetében: a gyermekgondozáson lévő dolgozókkal aktív kapcsolatot tartunk, a jelentős családi eseményeket anyagilag támogatjuk, lehetőséget biztosítunk a rugalmas munkaidő-beosztásra, illetve az ebbe a csoportba tartozó alkalmazottak szabadságukat családi kötelezettségeikhez igazíthatják.

Annak az oka, hogy egyedüliként indultunk a kis- és középvállalkozói kategóriában, szerintem az lehet, hogy ma ezek a cég a fennmaradásért küzdenek, és nincs idejük illetve anyagi lehetőségük ilyen jellegű intézkedések bevezetésére. Sajnos nem ismerik fel: egy stratégiai és nem rövid távra tervező szemléletmód hosszú távon megtérül.

A cégeknek rá kellene jönniük, hogy humán tőke nélkül nincs gazdasági tőke. Ebből következően a humán tőkébe folyamatosan be kell fektetnünk, nem csak pénzügyi szempontból, de erkölcsileg is.

Kovács Zita


Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.