2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A közintézmények számának jelentős csökkentését, közigazgatási összevonásokat, valamint az igazságszolgáltatás munkájának gyorsítását hagyta jóvá a portugál kormány csütörtökön, heti ülésén.

A költségcsökkentő intézkedések konkrétumai szerint a közigazgatás és a közszféra intézményeinek 38 százalékos csökkentését - 361-ről 224-re - valamint a három nemzeti adóhivatal összevonását fogadta el a kabinet, amely a portugál jogrendszer intézményeinek hatékonyabb működtetésére, elsősorban az egymillió euró feletti összegeket érintő peres ügyek rendezésének gyorsítására is intézkedéseket hozott. Ezekre a lépésekre már a mentőcsomag odaítélése kapcsán ígéretet tettek. Azt egyelőre nem közölték, hogy a most részletezett intézkedések hozzávetőleg hány munkahelyet érintenek a közszférában. 

Szerdán a portugál kormány már bejelentette, hogy a központi közigazgatásban 27 százalékkal, - pontosan 1712 fővel - csökkenti a magas fizetésű vezetői állományt, és ettől 100 millió eurós megtakarítást remél.

Portugália megkaphatja az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 78 milliárd eurós hitelének soron következő 11,58 milliárd eurós részletét, miután az EU-t követően az IMF is úgy döntött, hogy átutalja hozzájárulását az adósságválság kezelését szolgáló hitelhez. Az IMF 3,98 milliárd eurót szabadít fel Lisszabon számára, erről a washingtoni központú nemzetközi pénzügyi szervezet igazgatótanácsa helyi idő szerint hétfőn döntött. Az EU szeptember elején határozott arról, hogy megadja a rá jutó 7,6 milliárd eurót.

Portugáliának az idén tavasszal állítottak össze három évre szóló hitelprogramot. Az államháztartás finanszírozását jelentősen könnyítő csomag fejében a hitelezők elsősorban deficitcsökkentést várnak el. A kölcsönszerződésben foglaltak végrehajtása azonban nem halad a tervek szerint, 2011 első 7 hónapjában a kormány csupán 2 milliárd euróval csökkentette a hiányt az előző évihez képest, ami 1,5 milliárddal kevesebb a vártnál. 

A cél az, hogy a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított államháztartási hiány a tavalyi 9,1 százalékról 5,9 százalékra csökkenjen. A gazdasági visszaesés miatt azonban nemcsak az adóbevételek csökkentek az első félévben, hanem a szociális kiadások is nőttek, a konjunkturális helyzet javulásának pedig egyelőre nincs jele.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!