<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nincs több szingli a reklámosok között, mint bárhol másutt, ötből hárman nagyon vagy mérsékelten fásultnak érzik magukat, amúgy pedig a szakma korlátairól a Médiatörvény és az ügyfelek tehetnek. A Kreatív Csoport által életre hívott Nagy Kreatív Napon emellett a televíziók és az online tartalomszolgáltatók harcának lehetséges kimenetelét is találgatták a szakértők.

Sokan lehidalnak az ügyfelektől (Mfor-montázs)

Érdekes kutatással állt elő a múlt heti Nagy Kreatív Napon a Szonda Ipsos vezetője, Gulyás János: azt vizsgálta, hogy mi jellemzi a reklámszakmában dolgozókat. Annak már többen is megpróbáltak utánajárni, hogy az utca embere mit gondol a szakmáról, és az is kiderült, hogy néhány szakmabeli milyen sztereotípiákat vél felfedezni saját magán. Arra viszont csak most derült fény, hogy valójában milyen státuszú, értékrendű, életkorú emberek választották maguknak a reklámszakmát.

Szinglik gyülekezete?


A szakmáról élő sztereotípiák szerint a tipikus ügyfélkapcsolati menedzser fiatal lány, szingli, jól néz ki, sokat dolgozik, de nem ez álmai állása. Egy tipikus kreatív srác pedig húszas éveit tapossa, egyedülálló, laza, menő, nagyképű és a díjakra hajt. Ezek a sztereotípiák azonban csak részben fedik a valóságot.

A mintegy 300, iparágban dolgozótól érkezett válaszok alapján ugyanis olyan kép rajzolódott a szakmáról, mely szerint a reklámosok többsége budapesti vagy Budapest környéki, anyagilag meglehetősen stabil, gazdasági vagy kommunikációs felsőfokú végzettséggel rendelkezik, sokat dolgozik, elégedett főnökével, kollégáival és munkáját is érdekesnek tartja.

Ami a szingliséget illeti, semmivel sincs több egyedülálló ebben a szakmában, mint máshol, az átlagéletkor pedig 33 év.

Frusztrált, fásult reklámszakemberek 


Az idilli állapot ellenére viszont érdekes módon elég sok frusztrált reklámos lehet, ugyanis a dolgozók fele a közeljövőben szakmát, de legalább munkahelyet tervez váltani, és többségük nem tud azonosulni azzal az üzenettel, melyet kommunikálni hivatott. Az ügynökségek dolgozóinak a legnagyobb ellensége látszólag nem más, mint saját ügyfelük, ugyanis véleményük szerint az ügyfelek és a kutatások gátolják leginkább alkotói szabadságukat.

Összességében a reklámalkotók negyven százaléka kifejezetten fásult, hatvan százaléka "mérsékelten" az. Ez semmiképp sem jelent látványos rajongást a napi tevékenységük iránt.

A szakma fásultsága
már több konferencián is előjött, mint téma. A bűnbakot pedig általában az ügyfelek és az általuk megrendelt kutatások jelentik - utóbbiak a kreatívok szerint kegtöbb esetben keresztbe tesznek nekik.

Pedig lehetne ezt jobban is csinálni – derült ki a panelbeszélgetésből. Az alapvető megoldás a kérdés megfordítása: tehát a kutatási eredménynek nem értékelnie kell, hanem irányt mutatni a készítés során, és nem a fogyasztókkal kell eldöntetni egy hirdetés sorsát a rendelkezésre álló félinformációk alapján.

Nehéz idők, több kockázat

Szintén nem elégedettek az ügyfelek rugalmasságával és kockázatvállalási hajlandóságával a kereskedelmi televíziók hirdetési osztályán. Vidus Gabriella (R-Time) és Kovács Krisztián (TV2) látja a lehetőségeket, még a mostani vérzivataros időkben is, amikor is csökkennek a hirdetési tarifák és bevételek.

A Médiatörvény ugyan - külföldhöz képest - számos megmagyarázhatatlan, teljesen öncélú akadályt gördít a kreatívan reklámozni szándékozók elé, de még így is maradnak kiskapuk, ahonnan elő lehet rukkolni egyedi megoldásokkal. Kovács Krisztián szerint igenis van élet a 20-30 másodperces szpotok után is, de erről egyelőre nehéz meggyőzni az ügyfeleket. A másik út, mely megmenti a tévéket, a kábelcsatornákon elérhetővé váló célzott hirdetési lehetőségek, valamint a televízió márkáját használó kiadványok, rendezvények.

Majd ha már a néző forgatja a híradót

Szintén elgondolkodtató kérdés az online tartalmak arányának változása a jövőben. A válasz természetesen megjósolhatatlan, annyi valószínű, hogy a tendencia a felhasználói tartalmak növekedése és a sok, kisebb tartalomszolgáltató megjelenésének irányába mutat – véli Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi ügyvezetője.

Ezzel szemben Fischer András, az Origo Zrt. elnöke kétli, hogy eljön majd az az idő, amikor a fogyasztó maga állítja össze az esti híradót, és nem lesz szüksége "hagyományos", azaz több oldalról ellenőrzött tartalomra.

Ami a kisebb online vállalkozásokat illeti, a lehetőségek tárháza határtalan, de az üzleti életben a jövőben is nehéz lesz brand nélkül boldogulni. Kérdés, hogy a minőségi tartalom önmagában felépít-e egy brandet - mint ahogy történt ez a Google esetében - , vagy azért mégis csak megmarad a brandépítkezés jelentősége. Ami biztos, hogy az online-ban a gyorsaság számít a legtöbbet. Sok ezer kattintás veszik el például, ha a Google a szokásosnál lassabban töltődik be – számolt be tapasztalatairól Peresztegi Zoltán.

A közeljövő legnagyobb kihívása pedig a közösségi oldalakon nyüzsgő tömegek becserkészése reklámszempontból. Az ezt célzó üzleti modellek még fejlesztés alatt állnak.

GF

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.