2014. január 23. 10:19

A Vienna Capital Partners megállapodást írt alá a Ringierrel és az Axel Springerrel egy jelentős média-portfólió megvásárlásáról - derül ki az mfor.hu-nak küldött közleményből.

Jelentős médiavállalatot vásárol a VCP Capital Partners Unternehmensberatungs AG („VCP”) a Ringier AG-tól („Ringier”) és az Axel Springer SE-től („Axel Springer”). A média-portfólió része nyolc megyei napilap, az egyetlen magyar sportnapilap, a Nemzeti Sport, a nemzetközi szinten is elismert politikai napilap, a Népszabadság, a vezető üzleti napilap, a Világgazdaság, valamint számos magazin, így többek között a hot!, a Lakáskultúra és a Fanny, valamint az ország egyik vezető gasztroportálja, a mindmegette.hu is. A tranzakció az illetékes hatóságok jóváhagyása után jöhet létre.

A VCP jövőbeli magyar médiavállalatának alapját az Axel Springer-től és a Ringier-től érkező mintegy 700 munkavállaló, a naponta összesen több mint 230 ezer példányban értékesített napilapok, jelentős magazinok és online termékek, Magyarország legnagyobb napilapnyomdája és egy országos előfizetés-terjesztő vállalat alkotják.

„Az a kifejezett tervem, hogy az Axel Springer és a Ringier Magyarország jelenlegi részeiből összeálló vállalatot még hatékonyabbá, érdekesebbé és nyereségesebbé tegyem. A csapatom és én megbízzuk a magyar menedzsmentet azzal, hogy invesztáljon az újságírásba” – mondta Heinrich Pecina, a VCP Senior Partnere. A Ringier és VCP megállapodásának értelmében a Ringier Magyarország jelenlegi ügyvezető igazgatója, Mihók Attila vezeti majd a VCP új médiavállalatát.

„A VCP több éven keresztül volt a Ringier befektetőtársa Szerbiában egy nagyon sikeres médiavállalatban. Egy nagymúltú sikeres vállalkozástól és ezzel együtt kedves munkatársaktól megválni sohasem könnyű. Kiváló munkatársakat és kiadványokat adunk nagyon jó kezekbe” – nyilatkozta Marc Walder a Ringier AG vezérigazgatója és Ralph Büchi, az Axel Springer igazgatótanácsának tagja, a nemzetközi üzletág elnöke.

"A balliberális irányultságú politikai napilapnak, a Népszabadságnak tiszteletet parancsoló hagyományai vannak, amelyre építeni lehet – nyomtatott és digitális formában is". A VCP mindezt a Népszabadság kisebbségi tulajdonosaival, elsősorban a Szabad Sajtó Alapítvánnyal együttműködve szándékszik tenni.

A közlemény szerint az idén már 111 éves múltra visszatekintő vezető magyar online és nyomtatott sportkiadvány, a Nemzeti Sport a portfólió magját adja, amelynél további digitális fejlesztések várhatók. A VCP-nek szándékában áll jelentős erőforrásokat fektetni a nyolc megyei napilap fejlesztésébe, az országos vasárnapi lap, a Vasárnap Reggel és olyan fontos magazinok mint a hot!, Fanny vagy Lakáskultúra jövőjébe.

„A VCP jelentős összeget fektet ebbe az üzletbe és minden erőnkkel azon leszünk, hogy tovább erősítsük  a politikailag és üzletileg független újságírást Magyarországon és egy hosszútávon is sikeres, dinamikus magyar médiavállalatot hozzunk létre”, mondta Pecina.

Az akvizíció lezárására az NMHH és a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, a felek várakozásai szerint 2014. második negyedévében kerülhet sor.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.