2017. június 14. 10:19

Egész furcsa helyzet alakult ki a paksi stadion építése körül, melyet végül egyedüli ajánlattevőként a hasonló munkákban jártas Pharos 95 Kft. végezhet el.

A paksi stadion építését a rutinosnak számító, Mészáros Lőrinccel minden bizonnyal kiváló kapcsolatot ápoló Pharos 95 Kft. végezheti el - bukkantunk rá az összegző dokumentumra a közbeszerzési hatóság oldalán.

Az ajánlati felhívást még idén január 4-én tette közzé az ajánlatkérő, a paksi önkormányzat, az érdeklődőknek pedig nagyjából egy hónapjuk volt ajánlatuk összeállítására és benyújtására. Végül aztán egyetlen cég érdeklődött a munka iránt, a felcsúti fiókteleppel is rendelkező, helyi stadion pályáját megépítő Pharos 95 Kft.

Az építés mellett a cégnek a meglévő stadion bontását is el kell majd végezni, hogy aztán egy új, 4500 férőhelyes fedett lelátókkal rendelkező arénát húzzon fel. A folyamatos működés biztosíthatósága érdekében a létesítmény 4 építési ütemben valósul meg és a használatbavétel is ütemezetten fog lezajlani.

A paksi stadion látványterve (Fotó: teol.hu)

Az építkezés a maga nemében mindenképpen kuriózumnak számít, hiszen a paksi csapat nem vándorol majd más pályákra a haza mérkőzések megtartása érdekében. A dokumentum szerint ezek az összes megvalósítási ütem alatt biztosíthatóak lesznek a centerpályán. Meccsnapokon ezért a meccs kezdete előtt 3 órával a munkavégzést be kell fejezni, a munkaterületet le kell zárni és el kell hagyni.

Az egész projekt azonban nemcsak emiatt érdekes, hanem a következő menetrend miatt:
1) a paksi stadiont 1,4 milliárdos beruházásnak tervezték.

2) 2016 decemberében a kormány egy rendelettel a projektre átcsoportosított még 600 millió forintot (amit a paksi atomerőmű beruházásáért felelős cég tőkeemelésétől vontak el).

3) 2017 januárjában kiírják a közbeszerzést, vélhetően 1,4 milliárd közeli pénzügyi fedezettel.

4) A felhívásra a Pharos 95 Kft. egyedüli ajánlattevőként 1,997 milliárdos ajánlatot nyújt be.

5) Ezt a helyi önkormányzat el is fogadja, a nyertes ajánlat kiválasztásának indokaként pedig a következőt fogalmazza meg:

"A Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. ajánlata érvényes, az ajánlat az értékelési részszempontokra tett ajánlati tartalmi elemek értékelése alapján 10 000,00 összpontszámot kapott. A szerződéskötéshez szükséges pénzügyi fedezet összegét ajánlatkérő megemelte az érvényes ajánlat szerinti nettó vállalkozói díj mértékére".

Az egész lebonyolításból akár úgy is tűnhet, mintha várható lett volna a projekt túlárazása. Egyrészt már az ajánlati felhívás előtt kaptak plusz 600 millió forintot, pont annyit, amennyivel magasabb ajánlatot adott a Pharos. Másrészt az összegző dokumentumban úgy fogalmaznak: a meglévő fedezetet megemelték a vállalkozói díj összegére, ami arra enged következtetni, hogy a kiíráskor a beérkezett ajánlati árnál kevesebbel kalkulálhattak, vagyis az 1,4 milliárddal tekintve, hogy eredetileg ekkora beruházást terveztek.

Eredetileg a kormány "csak" 800 millióval szállt volna be a projektbe a Nemzeti Stadionfejlesztési Program révén, 600 milliót pedig az önkormányzat tett bele. 

A Pharos egyébként alvállalkozókat is bevon a stadionépítésbe, a közzétett dokumentum szerint a ZÁÉV Zrt. és a kevésbé ismert, munka- és tűzvédelemmel foglalkozó, szintén zalaegerszegi DM-Expertus Kft. is kap részmunkákat.

Székely Sarolta
mfor.hu