Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Borult a bili a pirulák miatt: az Országos Kereskedelmi Szövetség tisztességtelen piaci magatartásra hivatkozva, a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény megsértésének gyanújával bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál a Magyar Gyógyszerész Kamara ellen, írja a Napi Gazdaság.

A kereskedelmi szövetség azt feltételezi, hogy a gyógyszertárak a versenytörvény szellemével ellentétesen egyeztetik a nem támogatott gyógyszerek fogyasztói árát, a szövetség tapasztalata szerint ugyanis ezek ára minden patikában egyforma. Ezen túlmenően a kereskedelmi érdekvédelmi szervezet szerint a Magyar Gyógyszerész Kamara szabálytalanul befolyásolja a gyártókat abban, hogy a vény nélkül kapható szerek patikán kívüli forgalmazását ne engedélyezzék. Napvilágra került ugyanis, hogy a patikák kilistázással fenyegették meg azon gyártókat, amelyek termékeikkel a kiskereskedőknél is megjelennek.

A szövetség felkéri a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, ellenőrizze a gyógyszertárakban is a kihelyezett napi fogyasztási cikkek - így például a babaszappan, a fogkrém, a sampon árának feltüntetését -, mivel ez számukra is kötelező lenne, sok esetben azonban nem így történik. A közlemény szerint az "Algopyrin-láz" bebizonyította, hogy a patikusok is elsősorban a saját üzleti érdekeiket mérlegelik a vény nélküli patikaszerek értékesítése körül kialakult helyzetben, hiszen azt sugallják, hogy az élelmiszerboltban, az áruházakban, illetve benzinkutaknál minden egyes pirula értékesítése veszélyes az egészségre, náluk azonban nem.

Eddig negyven kérelem érkezett a vény nélküli patikaszerek értékesítésének engedélyezésére, várhatóan január végén, február elején megjelennek az "első fecskék" a piacon. Valószínű, hogy a Mol kútjai lesznek az elsők, ahol hozzájuthatunk a fejfájás-csillapítókhoz. A nagy kereskedelmi láncok még kivárnak, szerintük nincs összhangban a törvény szigora a szellemiségével, magyarul hiába lehet fájdalomcsillapítókat értékesíteni a kiskereskedelmi egységekben, ha olyan szigorúak a feltételek, hogy azok teljesítésével már nem éri meg gyógyszert tartani, olvasható a Napi Gazdaságban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.