<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az ausztrál Victoria állam hétfőn hivatalosan közölte, eladta egy befektetői csoportnak a déli nagyváros, Melbourne kikötőjét, amely a legnagyobb forgalmú a szigetországban.

A vételár átszámítva 6,5 milliárd euró (2 ezer milliárd forint). Eredetileg 3,88 milliárd eurós bevételre számítottak a tranzakcióból. A vevő egy befektetési csoport, amelyben a kínai állami befektetési alapnak 20 százalékos részesedése van. A konzorcium többi tagja a The Future Fund ausztrál állami vagyonalap, a kanadai Ontario állam közalkalmazottjainak nyugdíjalapja, egy dél-koreai nyugdíjkassza és több kisebb amerikai befektetési alap.

Ilyen az első 3D nyomtatóval készült épület

A vevők 50 évre megkapják a melbourne-i kikötő üzemeltetési jogát. Az ausztrál központi kormányzat és az egyes államok összesen 70 milliárd euró értékű állami tulajdont értékesítenek, hogy csökkentsék a felgyülemlett adósságot. Scott Morrison pénzügyminiszter a múlt hónapban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva elutasította, hogy a villamosenergia-hálózatot üzemeltető Ausgrid vállalatot eladják kínai és hongkongi vevőknek.

Tavaly az ausztrál miniszterelnöknek kellett védelmébe vennie az Ausztrália északi partvidékén fekvő Darwin kikötőjének eladását. A tranzakciót heves bírálatok érték, mert a kínai kormányhoz köthető Landbridge csoport volt a vevő, miközben a kikötőnek stratégiai jelentőséget tulajdonítanak, mert egy fontos amerikai katonai bázis közelében terül el, ahol 2500 amerikai tengerészgyalogos állomásozik.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.