Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A logisztikai és raktári ingatlanok romániai boomját évek óta menetrendszerűen megjósolják, ám az mindeddig rendre elmaradt. A 2007-es év ezek után, végre, kulcsfontosságú lehet az ipari ingatlanok piacának fejlődése szempontjából. A Business Magazin feltérképezte a várható tendenciákat.

Az irodaépítésnél jobb megtérülést ígér

A kereslet élénkülése egyre attraktívabbá teheti az ipari ingatlanokba való befektetést, annál is inkább mert ebben a szegmensben valamivel magasabb hozamok érhetők el. "Kiugró megtérülésről itt sem beszélhetünk, ez mégis valamivel kedvezőbb, mint amit a kereskedelmi és irodai célú ingatlanok esetében el lehet érni" - summázza Muler Onofrei. Az egész világon érvényes tapasztalat, hogy az ipari ingatlanok hozama 1,5-2 százalékkal magasabb, ami a nagyobb kockázattal függ össze. Az irodaingatlanok éves haszna már 7 százalékra csúszott le, ami megfelel a 14-15 éves megtérülésnek, a raktárépületek amortizációja azonban 10-12 év. "A kisebb építkezéseknél ennél hamarabb, akár kevesebb mint tíz év alatt is megtérülhet a beruházás" - állítja Costel Alecu.

A bérleti díjak csökkenése várható

A szegmens várható felfutása a bérleti díjakra is hatással lesz. Az új építésű ingatlanokat jelenleg havi 5,5-6 euró/négyzetméter áron bérlik, Ami Alecu szerint 10-15 százalékkal fog csökkenni az elkövetkező két évben. A CB Richard Ellis elemzői úgy látják, hogy "ha az összes bejelentett projektet valóban meg is valósítják 2007-ben, akkor 5-10 százalékos csökkenésre számíthatunk".

Ki fogja kibérelni a tervezett 200 ezer négyzetméternyi kapacitást, merülhet fel a kérdés. Muler Onofrei szerint részben az újonnan jövő külföldi cégek, de még valószínűbb, hogy a piacon már jelenlévő szereplők. A Frans Maas ügylet ez utóbbit példázza, hiszen a szolgáltató már évek óta jelen van a piacon, de eddig régi raktárakat bérelt.

Az elmúlt években egyre erősödtek azok a hangok, amelyek Romániát a csatlakozás után Dél-Kelet Európa logisztikai csomópontjának vizionálták. Az ilyen tervek és törekvések egyértelműen pozitív hatást gyakorolnak majd az éledező ipari ingatlan piacra, már csak az a kérdés, hogy a befektetők is észreveszik-e a logisztikai szegmensben rejlő lehetőségeket.

Összeállította: Bárányi Ildikó

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.