2013. január 16. 12:22

A kormány elsőként Svájctól szeretne minden ottani magyar jövedelemmel, betéttel kapcsolatos adatot kikérni, amit visszamenőleges hatállyal 35 százalékos forrásadóval sújtana.

A kormány a mai kormányülésen a 2010 és 2012 között érvényes lehetőségről is tárgyaltak, mely a vállalkozóknak megengedte, hogy a külföldre vitt jövedelmeiket 10 százalékos adó megfizetése mellett hozzák haza.

"2012. december 31-ig 67 milliárd forintot hoztak haza, mely 6,7 milliárd forint adóbevételt jelentett a költségvetésnek" - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a szerdai sajtótájékoztatón. 

"Az akció sikere abból a szempontból, hogy méltányos eljárást biztosított mindenki számára, megkérdőjelezhetetlen" - vette át a szót Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A Nemzetgazdasági Tárca számítása szerint összegszerűen legkevesebb még ezer milliárd forint van külföldön, ugyanakkor vannak olyan becslések is, melyek szerint 1500-2000 milliárdra is rúg ez az összeg -fejtette ki Lázár.

Az államtitkár kiemelte: a kormány alapvető célja, hogy aki pénzt keres, az azután adózzon. Ezért a feladat az ezer milliárd forint nyomára jutni. A kormány így munkacsoport létrehozásáról döntött, mely elsőként Svájccal kezd meg tárgyalásokat.

"Svájc felé a kérés elsősorban arra irányul, hogy minden magyarra vonatkozó információt adjanak ki a bankok. Ez nem megállapodásra, egyeztetésre vonatkozik, hanem teljes adatnyilvánosságot szeretnénk, vagyis kerüljön nyilvánosságra minden magyar tulajdonú betéttel kapcsolatos adat és információ" - hangsúlyozta Lázár János. Az adóelkerülés céljából külföldre menekített jövedelmeket a korábbi 10 százalék helyett visszamenőlegesen 35 százalékos forrásadóval kívánja megadóztatni a kormány.

Ausztria és Ciprus is célpont

Az államtitkár újságírói kérdésre elárulta, hogy Svájc az első célterület, de szóba jön majd még Ausztria és Ciprus is. Utóbbi ráadásul tipikusan off-shore ország, éppen ezért a ciprusi kormánnyal kétoldalú tárgyalásokat kell kezdeményezni a kettős adóztatás témájában. Ami a tárgyalásokat érinti, más országok eltekintettek a kérelem során a jövedelmek eredetétől, a magyar kormány viszont szeretne teljes körű információt kapni. 

Lázár János azt "egészen megdöbbentőnek" találná, ha Svájc a transzparencia jegyében nem lenne együttműködő, és már bizonyította, hogy érdekelt bizonyos fokú adatnyilvánosságban. "El se tudom képzelni, hogy Svájc nem a pénzek átláthatóságának oldalán állna" - húzta alá.

A kormány a német, brit, osztrák mintára alapozva a közeljövőben szeretne már eredményt, költségvetésbe befolyó adóbevételeket látni.

Léteznek 1945 előtt nyitott úgy nevezett alvó számlák is, a kormány jelenleg egy 1997-es listával rendelkeznek az egykori tulajdonosokról, melyen 37 név szerepel. Ezen számlák sorsáról is megpróbálnak majd tárgyalni, és tesznek még egy kísérletet az örökösök felkutatására. 

Székely Sarolta
mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.