2017. január 3. 15:01

Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója szerint jól teljesít az olaj, és ez így is marad egy darabig még.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az olajpiacok a 2017-es évet azzal indították, hogy tovább növekedtek az árak az egyébként is igen erőteljes decemberi fellendülést követően. Az elkövetkező hetekben a figyelem középpontjában egyértelműen az a kérdés áll, hogy vajon az OPEC-tagországok és a szervezeten kívüli országok mennyire lesznek elkötelezettek a kitermelés csökkentése mellett. Az ennek kapcsán Kuvaitból és Ománból érkezett hírek eddig biztatóak.
 
Miközben az olaj árának volatilitása csökken, ugyanez messze nem mondható el a földgázról. A 2016-ban legjobban teljesítő árupiaci termék (59%-os áremelkedés) ára az ázsiai piac nyitásakor tizennégy hónap óta nem tapasztalt mértékben esett. A rendkívül hideg időjárás, amely december folyamán támogatta az árakat, átadta helyét a következő hetekre enyhébb időt ígérő előrejelzéseknek.
 
(mfor.hu) 
 
Az OPEC kitermelés visszafogásával kapcsolatos várakozások, valamint a szokatlanul hideg amerikai időjárás hatására december folyamán komoly spekulatív kereslet jelentkezett az energiahordozók határidős piacán, és ez az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet által kiadott legutóbbi (a december 20. és 27. közötti időszakot elemző), a spekulatív kereskedési pozíciók változásáról szóló jelentésben is markánsan tükröződik.
 
Hatalmas – közel 900 millió hordónyi - spekulatív pozíció halmozódott fel, és ez, valamint a termeléscsökkentési megállapodáson kívül maradt országok (mint például Nigéria és Líbia) jelenthetik a legnagyobb kockázatot a long pozíciókra.
 
A Brent-típusú olaj szeptemberi határidős ára hordónként 60 dollár alatt van, és az amerikai kitermelés második félévi növekedését is valószínűsíti a piac. De jelenleg még jól teljesít az olaj, és a spekulatív befektetőknek sem nagyon akaródzik kiszállni a long pozíciókból.
 
mfor.hu