3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) nem szándékozik megválni a magyar Molban szerzett részesedésétől, és az egyik legjobb beszerzésének tartja azt - mondta Igor Szecsin, az energetikai iparral foglalkozó orosz első miniszterelnök-helyettes.

Szecsin exkluzív interjút adott a Vedomosztyi című üzleti lapnak, amely egy rövidebb változatot nyomtatott kiadásában közölt kedden, de a Mol-ra vonatkozó részlet csak az interneten közreadott teljes változatban szerepelt.

"A projekt gazdaságilag célszerű, és az orosz társaság részvétele benne megalapozott. Célja az energiabiztonság, az összeurópai szinergia, általában is nagyon szép, nekem tetszik. A rendelkezésemre álló információk szerint a Surgutneftegas nem szándékozik megválni a Mol részvénypakettjétől, és az egyik legjobb beszerzésének tekinti"  - mondta a lapnak Szecsin.

Hozzátette, hogy a projekt útjába megítélésük szerint "szubjektív akadályokat" gördítenek. Megjegyezte: felhívná az európai hatóságok figyelmét arra, hogy Magyarországon a tulajdon hatékony kezelését akadályozzák.

"Képzelje el, a magyar szabályozó szerv egyik válasza az üzlet kapcsán az volt, hogy a megvásárolt csomag - amely mintegy 20 százalékos nagyságrendű - mértékét tekintve közel áll a 25 százalékhoz, a 25 százalékos részre vonatkozó ügyleteket pedig egyeztetni kell a szabályozó szervekkel. Vagyis az üzlet elfogadását azért tagadták meg, mert a megszerzett pakett +megközelíti a 25 százalékot+. Ilyen csudálatos válasszal már rég nem találkoztam" - mondta Szecsin.

Az orosz Surgutneftegas földgáz- és kőolajipari konszern Oroszország leggazdagabb vállalata - amelyben a brit The Guardian című lap szerint állítólag Vlagyimir Putyin kormányfőnek is tulajdonrésze van - 2009-ben vásárolta meg az osztrák ÖMV-től a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját, de nem jegyezték be részvényesként.

Az üzlet jóváhagyásában illetékes magyar hatóságok a konszerntől kérték egyebek között a tulajdonosi struktúra feltárását. A Magyar Nemzet című lap korábban azt írta, hogy az orosz konszern be is nyújtotta a kért információkat. Ám a Surgut tulajdonosi struktúráját Oroszországban sem tárja fel, s csak annyit lehet tudni róla, hogy hatalmas készpénz-tartalékokkal bír, s hogy kitartóan elzárkózik a sajtótól.

A Kommerszant című lap tavaly emlékeztetett arra: a Mol menedzserei, valamint a magyar hatóságok leszögezték, hogy az ügyletet barátságtalan lépésnek tekintik, és az orosz konszernt csakis pénzügyi befektetőként hajlandók fogadni. A lap szeirnt "számos magas beosztású orosz tisztségviselő tett erőfeszítéseket a helyzet rendezése érdekében, de nem járt sikerrel".

Vlagyimir Bogdanov, a Surgutneftegas elnöke tavaly márciusban annyit közölt, hogy elégedett az üzlettel és a részvénycsomagot nem kívánja áruba bocsátani - idézte fel a lap.

Azóta Szecsin tavaly ősszel az EU-hoz fordult segítségért az ügyben. A Mol-pakett kérdése szerepelt Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor kormányfők tavaly novemberi moszkvai találkozóján is, ám erről Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára mindössze annyit mondott, hogy a tárgyalások folytatódni fognak.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!