2014. június 16. 13:40

Szerbia nem tervezi, hogy elhalasztja a Déli Áramlat gázvezeték építését - hangsúlyozta Aleksandar Antic szerb energiaügyi miniszter a belgrádi Vecernje Novosti című napilapnak adott interjújában.

A tárcavezető hozzátette azonban azt is, hogy figyelemmel kísérik a projekt alakulását, és annak függvényében lépnek majd. Ugyanezt teszi a többi ország is, amelyen áthalad a vezeték - fűzte hozzá. "Készek vagyunk arra, hogy elkezdjük a munkát, de nem Szerbia hozza meg a Déli Áramlat teljes projektjének jövőjéről szóló döntést. Azt majd az Európai Unió és Oroszország megteszi, mi pedig pozitív végkimenetelben reménykedünk" - részletezte Antic.

Kiemelte azt is, Szerbia azt szeretné, ha elkezdődnének a munkálatok, hiszen Európa legnagyobb infrastrukturális projektjéről van szó, amely Szerbia számára csak haszonnal járna. Az energiaellátás szempontjából stabilizálná az országot, a projekt felfüggesztése viszont nemcsak Szerbiára, hanem minden más érintett országra nézve is kedvezőtlen lenne.

Emlékeztetett arra, hogy Szerbia a gázvezetékprojektben az egyetlen olyan ország - Oroszország mellett -, amely nem tagja az EU-nak, viszont a csatlakozási tárgyalások már megkezdődtek Belgrád és Brüsszel között. Brüsszelnek azt a kérését, miszerint Szerbia tartsa tiszteletben az úgynevezett harmadik energiacsomagot, amely tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek - és amely miatt Bulgária felfüggesztette az építkezést -, úgy kommentálta: tagjelöltként Szerbiára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint azokra az uniós országokra, amelyeken áthalad a gázvezeték. Hozzáfűzte, éppen ezért fontos, hogy Moszkva és Brüsszel között megállapodás szülessen a projekt jövőjéről.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kétnapos belgrádi látogatásának is egyik témája lesz a Déli Áramlat - jelentette be Alekszandr Csepurin belgrádi orosz nagykövet. Elmondta: egyes szerb politikusok kijelentései, miszerint felfüggeszthetik a gázvezeték építkezési munkálatait, az orosz közvéleményben azt a benyomást keltették, mintha Szerbia a saját érdekeivel ellentétes döntéseket hozna. Aleksandar Vucic miniszterelnök azonban cáfolta ezeket a híreszteléseket, így várhatóan erről a témáról is barátságos hangnemben tárgyalnak majd a felek - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a projekt több ezer embernek ad majd munkát a nyugat-balkáni országban, valamint elősegíti az infrastruktúra fejlődését is. Szerinte az építkezés folytatása Szerbia és Oroszország érdeke is.

A Déli Áramlat építése 2012 végén kezdődött. A vezeték Bulgária fekete-tengeri partjától Szerbián, Magyarországon, Szlovénián és Ausztrián keresztül vezet az olaszországi elosztóterminálig. A tenger alatt négy, egymás mellett futó ág lesz. A befektetés összértéke több mint 16 milliárd euró. A gázvezeték több mint 930 kilométer hosszan a Fekete-tenger alatt, majd a szárazföldön körülbelül 1450 kilométer hosszan halad majd. A projekt a tervek szerint 2018-ra éri el teljes kapacitását, évi 63 milliárd köbmétert.

Szerbiában hivatalosan tavaly novemberben kezdődtek meg a munkálatok, amelyeket azonnal fel is függesztettek - a téli közeledte miatt -, és azóta sem folytattak.  A 421 kilométeres szerbiai szakasz kiépítése 1,9 milliárd euróba kerül. Az építkezést a South Stream Serbia (Déli Áramlat-Szerbia) vállalat végzi, amelyben az orosz Gazpromnak 51, a szerbiai állami gázszolgáltatónak (Srbijagas) pedig 49 százalékos tulajdonrésze van.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.