<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Rohamosan nő a Magyarországon szlovák rendszámmal futó autók száma. A Világgazdaság információi szerint már húsz olyan cég működik, amely gépkocsik szlovákiai forgalomba helyezésének teljes körű ügyintézését vállalja, az ilyen gépjárművek száma pedig az elmúlt egy évben hét-tízezerre nőtt.

A szlovák autókat egyfajta lízingszerződéssel veszik meg, és az ügyes konstrukciónak köszönhetően sem a szomszédos országban, sem nálunk nem fizetik meg a vásárlást terhelő adókat. Céges járműveknél viszszaigényelhető például az áfa is, és nincs regisztrációs díj sem.

Igaz, jelentkeznek nehézségek is, mint például baleset esetén a biztosítási ügyintézés. Ezek leküzdését segítik azonban, hogy az üzletbe beszálló vállalkozások folyamatosan bővítik szolgáltatási portfóliójukat, amelyekben egyebek mellett már a biztosítási ügyintézés is szerepel.

A hazai gépjármű-kereskedők szerint az autóvásárlásnak ez a módja egyszerű adóelkerülés, amely már nemcsak a felső, hanem a középkategóriás gépkocsik piacát is elérte. Az új jelenség időközben a hatóságoknál is elérte a tűréshatárt: a VPOP felvette a kapcsolatot az adóhivatallal, s közösen vizsgálják, hogy az ilyen ügyletek mennyiben minősülnek legálisnak, történik-e jogszabálysértés - értesült a Világgazdaság.